друкувати


Площа кормових культур в Україні скоротилася на 85%

6 березня 2019, 09:27

За останні 27 років площа кормових культур в Україні скоротилася на 85%. Про це заявив президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало під час засідання Президії академії, повідомляє сайт Академії.

Нагадаємо, що в Україні більшість озимих зернових культур — у доброму та задовільному стані.

Він зазначив, що скорочення загальної площі кормових культур є найактуальнішою проблемою кормовиробництва в Україні.

«На початку 90-х у всіх категоріях господарств площа під кормовими культурами становила близько 12 млн гектарів, а в 2017 році — 1,8 млн гектарів. Відбулося скорочення майже на 85%. Водночас украй екстенсивно ведеться й лучне кормовиробництво на орних землях», — наголосив Ярослав Гадзало. 

Загальна площа природних кормових угідь усіх класів в Україні становить 6,4 млн га, з якої отримують лише 10-11% валового збору кормів. Продуктивність 1 га лук залишається вкрай низькою — 1-1,2 т/га. До такого результату призвела ціла низка причин. Серед них і той факт, що останнє обстеження та паспортизація природних кормових угідь в Україні проводили ще у 1957-1961 роках. Досі не регламентовано порядок експлуатації таких угідь, наслідком цього є їхнє нецільове використання. Крім того, посилюються деструктивні процеси рослинності, знижується продуктивність, спостерігається деградація лучних ґрунтів.

 З огляду на це Президія НААН вирішила розробити пропозиції до Міністерства аграрної політики та продовольства України та Міністерства екології та природокористування щодо повномасштабного обстеження природних кормових угідь з використанням аерокосмічного картографування та моніторингу, а також ініціювати розробку законопроекту «Про природні кормові угіддя». 

Науковцям рекомендовано зосередити прикладні дослідження на розробці ефективних методів селекції та насінництва адаптованих багаторічних трав, поглибити фундаментальні дослідження з оцінки зміни клімату, створити в дослідних господарствах експериментальні ферми з випасанням тварин та провести комплексну оцінку розроблених технологій з визначенням основних показників економічної ефективності.