друкувати


Щороку помирає майже 80 тис. власників паїв

4 березня 2019, 11:30

Кожного року в Україні помирає близько 80 тис. людей, власників паїв, які не скористалися своїм правом розпоряджатися землею. Таку цифру озвучив у блогові на AgroPolit.com нароний депутат(«Самопоміч») Іван Мірошніченко.

Нагадаємо, що назвали умову, за якої українські аграрії отримають до $100 млрд інвестицій.

Він нагадав, що уже сім разів Рада голосувала за продовження мораторію — країна йде до ЄС, порушуючи права людей (не виконуючи рішення Європейського суду з прав людини).

«А це, на секундочку, стосується 7 млн українців-власників землі, з яких понад 1 млн осіб уже померли. Ми живемо в якомусь антилогічному задзеркаллі, яке самі ж створили для ринку, економіки та людей», — каже він.

Перша антилогіка, за словами Мірошніченка, — село гине, немає рятунку. З одного боку, нарікаємо, що в селі все погано із зайнятістю, соціалкою, люди виїжджають, є дисбаланс у структурі виробництва між суб’єктами виробництва. А з іншого — всьоме продовжуємо земельний мораторій, який діє вже 17 років.

Друга — фермери не хочуть ринку землі. Питаємо у них: «Ви за ринок землі?». 70% скаже, що ні. А якщо запитати їх: «А ви хочете передати в спадщину дітям ту землю, на якій 20 років працюєте?». Отримуємо відповідь «так». Тож як зрозуміти логіку українця, який працює на землі й не хоче нею володіти. Це ж просто нонсенс.

Третя антилогіка — ринку немає. Він існує у формі псевдоринку: землю купують і продають через корпоративні права, угоди емфітевзису, заставу землі під борги тощо.

Що бачимо натомість? Люди не розуміють, що далі за вивіскою «вільний ринок», тому й бояться його. Наприклад, фермери. Влада не працює з ними, в результаті теж маємо негатив: у фермерів є страхи, пов’язані з відкриттям ринку. Їх три: де взяти гроші, коли буде ринок, чи будуть однаковими для всіх конкурентні умови та як захистити свої права власності, щоб не «рейдернули». Відповіді є, але потрібно слід доносити людям. Так, гроші на кредити можна взяти у ЄБРР, Світового банку під заставу землі. Всі ці організації уже давали згоду на таке іпотечне кредитування. Слід також прийняти закон, який гарантує захист їхніх прав. Депутати цим займалися, але, на жаль, нам це поки що не вдалося. А щодо статистики, ви всі знаєте: понад мільйон власників землі вже померли. Кожного року вмирає близько 80 тис. людей, власників паїв, які так і не скористалися своїм правом розпоряджатися землею», — говорить нардеп.

Більше читайте про його  концепцію відкриття вільного ринку землі і що ій має передувати у блогові тут.