друкувати


Фермери Півдня залишилися без добрив до посівної

4 березня 2019, 07:30

У Миколаївському порту вже понад 10 днів простоюють два кораблі з міндобривами з Болгарії. Через складнощі з розмитненням фермери регіону не можуть придбати закордонні добрива. Про це повідомляє Kurkul.com.

Нагадаємо, аграрії забезпечені добривами на 45%.

Аналогічно не розмитнили судно з Грузії у Херсонському порту.

«З якої причини, невідомо, нібито боротьба з корупцією. Документи направляють на Київ, після цього чекають відповіді, така мотивація. Ми не знаємо, хто винен в ситуації, що склалася — керівництво митниці або була вказівка ​​зверху, але це дуже небезпечні ігри», — розповіли фермери.

Зволікання загрожує небезпекою залишитися без врожаю. Адже погодні умови, що наразі склались — сніг на полях вже розмерзся — ідеальні для підживлення ґрунту. Якщо у найближчі п’ять-сім днів селітра не потрапить у землю, сільгоспкультури не отримають підживлення азоту, який потрібен на початку весни.

Розв’язання проблеми очікують також фермери Одещини, Херсонщини та Кропивниччини.

Ми опинилися заручниками ситуації, оскільки придбати добрива де-небудь в іншому місці не можливо. Наприклад, у Черкасах ціна на них на 1 тис. грн дорожче і за логістикою незручно транспортувати», — поскаржилися аграрії.

Як повідомляють фермери, схожа ситуація вже була минулого року у грудні. Тоді протягом місяця необхідний товар не розмитнювали, хоча зазвичай це відбувалось протягом доби.

Фермери закликають можновладців у найкоротші терміни вжити всіх можливих заходів для розв’язання проблеми.