друкувати


Понад 38% українських підприємців незадоволені поточним станом справ у бізнесі

1 березня 2019, 12:30

Загальний Індекс настроїв малого бізнесу, за результатами опитування, склав 2,7 із 5-ти можливих, тоді як минулорічний Індекс становив 3,2. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Нагадаємо, бізнес виступив проти підвищення тарифів «Укрзалізниці».

У ЄБА повідомляють, що 38,4% опитаних виявились незадоволеними поточним станом справ у бізнесі, тоді як 31,6% підприємців ситуація цілком влаштовує. Для порівняння, минулого року переважали позитивні настрої – 45% задоволених проти 26% негативно налаштованих. В той же  час, за результатами цьогорічного опитування, переважає негативна оцінка динаміки розвитку бізнесу за останні 6 місяців – 44,4% проти 30,1%.

Попри такі настрої, опитані підприємці налаштовані активно розвивати свій бізнес у 2019 році. Більше половини респондентів (53%) планують нарощувати обсяг фінансування, а 66% очікують зростання прибутків у першому півріччі 2019 року. Водночас, майже половина бізнесменів (47%) очікує на покращення стану справ у бізнесі протягом найближчих 6 місяців. З них 65% планують наймати нових працівників, а 77% планують підняти рівень зарплати і стільки ж підприємців збираються збільшити інвестиції у свою справу.

В той же час, дещо змінилися основні проблеми, які хвилюють бізнес. Якщо серед головних проблем минулого року більшість підприємців назвали інфляцію, то у цьому році вона за актуальністю посідає лише 4-е місце (43%). Значно більше турбують підприємців високе податкове навантаження – його назвали 56% опитаних, високий рівень корупції (52%), а також війна на сході країни (47%).

Якби у підприємців була можливість змінити одну річ на користь свого бізнесу, більшість з них змінили б рівень податків. Чверть опитаних переконані, що це головна проблема для бізнесу. За нею з великим відривом йде доступність кредитування, у цій сфері хотіли б змін 10% респондентів. По 9% припадає на такі сфери, як державна підтримка бізнесу та платоспроможність населення, — йдеться в повідомленні.