друкувати


У Раді розповіли, коли приймуть законопроект про ідентифікацію та реєстрацію тварин

26 лютого 2019, 15:00

Законопроект про ідентифікацію та реєстрацію тварин пройшов усі комітети Верховної Ради. Документ планують виносити на розгляд у сесійну залу. Про це у розповів в.о. голови аграрного комітету ВР, один з ініціаторів законопроекту Олександр Бакуменко, передає УНН.

Читати до теми: ТОП-5 законів, прийняття яких очікує тваринницька галузь від парламенту

«Документ розглянули шість комітетів ВРУ. Сподіваюся, що у квітні ми представимо його на сесії Ради», — сказав він.

Йдеться про законопроект №9022 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ідентифікації та реєстрації тварин».

Проект закону має на меті:

Законотворці пропонують з 1 січня 2021 року зобов'язати власників домашніх та диких тварин оформляти ветеринарні паспорти. На сьогодні, згідно з чинним законодавством, обов'язковій реєстрації підлягають ВРХ, свині, вівці, кози і коні.

Після прийняття закону автори документу планують створити Єдиний державний реєстр тварин. Кожній ідентифікованій тварині присвоять унікальний номер, під яким вона буде числитися у базі.

Також ухвалення проекту сприятиме підвищенню ефективності упередження різного роду махінацій при здійсненні торговельних операцій з тваринами, запровадженню систем страхування тварин за умови підтвердження права власності на тварин тощо.

Нові правила розроблені для того, щоб привести українське законодавство у сфері поводження з тваринами у відповідність з Європейською конвенцією про захист домашніх тварин, яку Україна ратифікувала у 2013 році. Послуги з реєстрації будуть платними, у документі вартість цих послуг не уточнюється.

За ненадання даних про домашніх тварин або відсутність їхньої реєстрації власників пропонують притягати до адміністративної відповідальності. Автори документа пропонують збільшити штрафи з 51-435 грн (залежно від ступеня правопорушення) до 85-850 грн.