друкувати


Виробникам олійних культур пропонують повернути експортне ПДВ — законопроект

26 лютого 2019, 13:10

У парламенті зареєстрували законопроект №10027-1 (Про внесення зміни до Податкового кодексу України щодо деяких питань оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України олійних культур). Про це повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, раніше зернова бізнес-спільнота закликала підтримати законопроект №10027 та відновити справедливі умови оподаткування й добросовісну конкуренцію на аграрному ринку. Метою документа є захист прав та законних інтересів суб'єктів господарювання, які вирощують олійні культури (сою, ріпак), а також недопущення порушення Україною своїх міжнародних зобов'язань перед Європейським Союзом та Світовою організацією торгівлі.

Автори законопроекту №10027-1: Іван Мірошніченко, Леонід Козаченко, Сергій Лабазюк, Вадим Івченко.

7 грудня 2017 парламент змінами до  Податкового кодексу України скасував відшкодування ПДВ з бюджету при експорті олійних культур (сої, ріпаку та соняшнику). Через це малих та середніх агровиробників очікували багатомільярдні щорічні збитки.

Пізніше під натиском громадськості, депутатів та аграріїв Рада відмотала своє рішення і 21 грудня 2017 року парламент відклав скасування експортного ПДВ на технічні культури та скасував цю норму для олійних культур. А вже 22 травня повернув ПДВ експортне виробникам соєвих бобів, насіння свиріпи або ріпаку, якщо вони вирощені на с/г землях, які перебувають у виробника у власності, або у постійному користуванні, чи використовуються ними на правах оренди (суборенди), або емфітевзису.

30 серпня 2018 року Президент підписав документ (№2440-VIII, реєстраційний був №7404-Д). Втім ситуацію  це не змінило докорінним чином, адже основними  експортерами вищезгаданих культур як були. Так і залишилися великі виробники олійних культур, а дрібні виробники, наприклад, малі фермери свій врожай реалізують в Україні посередникам, які його експортують і згідно з прийнятим аконом не мають права на відшкодування ПДВ.

Вже протягом перших місяців нового 2018/2019 МР, різниця між експортними цінами та внутрішніми закупівельними цінами соєвих бобів в середньому збільшилася на 10% порівняно з відповідним періодом попереднього року. Зокрема, у жовтні-лютому 2017/2018 МР, середня різниця між цінами сої на базисі FOB та EXW складала $35 на 1 т, а в  жовтні-лютому поточного маркетиногового року ця різниця збільшилася на $17 і складає $52 на т. Для порівняння, різниця між цінами кукурузи на базисі FOB та EXW протягом аналогічного періоду збільшилася лише на $6, що можна віднести до збільшення ціни логістичних витрат», — сказано у пояснювальній записці до законопроект про соєво-ріпакові правки.

Через невідшкодування ПДВ посередникам дрібні сільгоспвиробники соєвих бобів не можуть отримати справедливу ціну за свій врожай. Внутрішні переробники, користуючись фактично безпорадним становищем дрібних сільгосптоваровиробників, що не можуть самостійно експортувати продукцію, занижають зікупівельні ціни. Як наслідок, дрібні аграрії вже зараз втрачають більше $10 на кожній тонні реалізованої продукції.

Крім того, Директива Ради ЄС № 2006/112/ЄС про спільну систему податку на додану вартість не передбачає обмеження права певних категорій суб’єктів господарювання на відшкодування ПДВ при здійсненні експортних операцій. Таким чином, норми чинного законодавства призведуть до погіршення відносин з Європейським Союзом, оскільки 90% експорту ріпаку йде в ЄС.

Тож автори документу пропонують внести зміни до пункту 63 підрозділу 2 підрозділу 2 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України. Зокрема, пропонується змінити кінцевий термін дії тимчасового звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту соєвих бобів (товарна позиція 1201 згідно з УКТ ЗЕД) з 31 грудня 2021 на 1 вересня 2019 року. Також пропонується виключити норму щодо запровадження тимчасового звільнення від оподаткування податком на додану вартість операцій з вивезення за межі митної території України в митному режимі експорту насіння свиріпи та ріпаку (товарна позиція 1205 згідно з УКТ ЗЕД)»,  — сказано  у записці.