друкувати


"Кернел" в зв'язку з обшуком в штаб-квартирі компанії звернувся до керівництва України — офіційно

15 травня 2016, 17:53

Агрохолдинг "Кернел", один з найбільших в Україні, вважає, що проведений 12 травня співробітниками СБУ обшук в центральному офісі компанії в центрі Києва перекреслює зусилля всього вищого керівництва країни щодо залучення іноземного капіталу в Україну. Про це повідомляється у відкритому листі ради директорів компанії вищому керівництву України, оприлюдненому в п'ятницю

"Для більшості міжнародних фінансових інституцій компанія" Кернел "є маркером інвестиційної привабливості українського агросектору та репутаційної надійності України", — наголошується у листі.

На думку авторів листа, ситуація, що склалася несе однозначно негативний і загрозливий сигнал для міжнародних інвесторів — існуючих і потенційних.

"Без зміни стилю і філософії роботи правоохоронних органів з бізнесом будь-які заяви про поліпшення інвестиційного клімату будуть порожніми деклараціями", — вважають в "Кернел", чиї акції звертаються на Варшавській фондовій біржі з листопада 2007 року, а поточний рівень капіталізації є максимальним серед всіх українських компаній, що котируються на західних ринках, і перевищує $ 1 млрд.

Компанія уточнює, що в результаті обшуку 350 її працівників були заблоковані в приміщенні з 13:00 до 19:00, хоча всі 15 вилучених документів вона готова була віддати добровільно за 10 хвилин, про що неодноразово були проінформовані співробітники, які проводили обшук.

"Вважаємо, що представники СБУ могли витратити ці 6 годинника більш ефективно на тлі, коли країна загрузла в корупції і знаходиться в стані підвищеної терористичної загрози", — наголошується в листі.

"Кернел" заявляє, що впевнений у своїй правовій позиції і доведе її в суді: "На нашу думку, кримінальну справу, в рамках якої проводився обшук, порушена за спотвореним фактам і не має перспектив. Ми неодноразово доводили свою правоту при чисельній зміні влади та нескінченних ротацій в правоохоронних органах. Дана ситуація не стане винятком ".

Компанія уточнює, що на даний момент її центральний офіс і всі структурні підрозділи працюють в звичайному режимі.

"Кернел" нагадує, що є роботодавцем для більш 14 тис. Українців, заплатив в бюджет України в 2015 року понад 1 млрд грн, а в цілому за п'ять років інвестувала в аграрну індустрію понад 18 млрд грн. Компанія додає, що серед її акціонерів — пенсійні фонди Європи і США.

"Ми готові максимально сприяти будь-яким вашим зусиллям щодо встановлення прозорих, відповідальних і взаємовигідних відносин між бізнесом і владою. Як публічна компанія ми завжди готові підтримати вас у цьому питанні і працювати на зміцнення міжнародної економічної репутації України", — йдеться в листі.

"Кернел" — вертикально інтегрована компанія, що працює в агропромисловому секторі України з 1994 року. Виробляє соняшникову олію. Здійснює дистрибуцію в країні бутильованої олії під торговими марками "Щедрий Дар", "Стожар", "Чумак Золота", експорт олії й зернових, а також надає послуги зі зберігання зернових і олійних культур на елеваторах.

Компанія завершила 2015 фінансовий рік (ФР, липень 2014-червень-2015) з чистим прибутком в $ 106,9 млн проти чистого збитку в $ 98,3 млн в 2014 ФР. Її виручка скоротилася на 3% — до $ 2,33 млрд, EBITDA зросла на 78%, до $ 396,6 млн.

Компанія в першому півріччі 2016 фінансового року (ФР, липень-2015 - червень 2016) збільшила чистий прибуток на 79% — $ 140,4 млн доларів при скороченні виручки на 19% — до $ 998,7 млн.

Найбільшим акціонером "Кернел" через кіпрську Namsen LTD є засновник і голова її ради директорів Андрій Веревський — 39,21%. Крім того ще 6,01% акцій належить фонду ING OFE, а 5% - фонду народного депутата Віталія Хомутинника Cascade Investment Fund., Тоді як решта акцій у вільному обігу на ринку.

Їх курс після новини про обшук впав більш ніж на 2,5%, проте потім відіграв більше 1,1%, і на вечір п'ятниці папери "Кернел" котируються по PLN51,76 за штуку.