друкувати


Україна отримає $ 500 мільйонів Пентагону за певних умов — Маккейн

15 травня 2016, 13:47

Голова Комітету Сенату США з питань збройних сил Джон Маккейн розкрив деталі прийнятого напередодні в комітеті бюджету Пентагону на наступний рік, зазначивши, що Україна може отримати півмільярда на оборону і висловивши невдоволення залежністю космічної галузі США від російських ракетних двигунів, що продовжує спонсорувати оточення Путіна. Про це йдеться на офіційній веб-сторінці сенатора.

За його словами, проект закону про оборонний бюджет США на 2017 фінансовий рік "уповноважує виділити до $ 500 млн з метою забезпечення допомоги в сфері безпеки в Україні, в тому числі летальної допомоги".

Разом з тим, законопроект обмежує половину цих коштів, поки міністр оборони США не підтвердить, що Україна вживає суттєвих заходів щодо реалізації в оборонних інституціях реформ, спрямованих на боротьбу з корупцією, підвищення рівня підзвітності, а також підтримки можливостей в сфері безпеки.

При цьому Маккейн не оминув тему агресії Росії в Європі, в тому числі проти союзників по НАТО, пов'язавши це питання з продовженням закупівель Штатами російських ракетних двигунів.

"Не дивлячись на зусилля Комітету, гарантований доступ США в космос продовжує покладатися на російські ракетні двигуни, придбання яких надає фінансову вигоду для помічників і радників Володимира Путіна, — в тому числі осіб, санкціонованих Сполученими Штатами, а також субсидує російську військово-виробничу базу", — зазначив сенатор.

Він підкреслив: "Це неприйнятно, з огляду на те, що РФ продовжує окуповувати Крим, дестабілізувати Україну, загрожує нашим союзникам по НАТО, відправляє зброю до Ірану порушує Договір про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності від 1987 року і бомбить сирійські сили, які борються з режимом Асада, підтримувані США ".