друкувати


У 2018 році взаємна торгівля агропродукцією між Україною та ЄС встановила рекорд – майже $9 млрд

20 лютого 2019, 14:50

У 2018 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом встановила рекорд, наблизившись до $9 млрд, що на 11,4% перевищило показник 2017 року. Про це заявив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов. При цьому додатне сальдо становило $3,6 млрд, повідомляє сайт інституту.

Нагадаємо, що за  останні три роки торгівля України з ЄС зросла на 60%.

За його словами, головними європейськими партнерами для України залишилися Нідерланди, Польща, Іспанія, Німеччина, Італія і Франція. Ці країни створюють близько 73% сумарного вітчизняного торгівельного обороту агропродовольством із Європейським Союзом.

Продовжують зміцнюватися зв’язки України з Бельгією та Великою Британією. Торік обсяги торгівлі сільгосппродукцією з ними зросли до $509 млн та $303 млн відповідно.

Торік Україна імпортувала аграрної продукції з країн-членів ЄС на суму майже $2,7 млрд. Це на 18% більше, ніж 2017 року. В імпорті сільськогосподарської продукції до України з ЄС поки що відсутня така ж стала структура, як в експорті. До того ж вирізняються кілька груп товарів. У 2018 році Україна найбільше ($309 млн) витратила на закупівлю в ЄС напоїв, переважно алкогольних. У групі продуктів «какао-боби, шоколад», імпортувався переважно шоколад. На солодощі у 2018 році було витрачено $174 млн", – сказав науковець.

Водночас обсяги поставок на український ринок м’ясної продукції склали $157 млн, насіння олійних закупили на $141 млн, а залишків і відходів, продуктів для годівлі тварин – на $179 млн.

Поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу становили торік $6,3 млрд. Понад 80% з них припадає на експорт зернових та олійних культур, жирів та олії, залишків і відходів", – підсумував Микола Пугачов.