друкувати


В Україні більшість озимих зернових культур — у доброму та задовільному стані, — НААН

20 лютого 2019, 13:01

Національна академія аграрних наук проаналізувала стан озимих зернових культур на території України. Переважна більшість посівів у доброму та задовільному стані. Про це повідомляє прес-служба Академії.

Нагадаємо, що посівна площа сільськогосподарських культур в усіх категоріях господарств України під урожай 2019 року очікується в межах 27,7 млн га або на рівні 2018 року.

«На переважній частині території країни у метровому шарі ґрунту за зимовим визначенням запасів вологи містилося 135-175 мм і більше продуктивної вологи, місцями у західних областях ґрунт перезволожений, в окремих районах південних та східних областей вологозапаси становили від 80 до 120 мм продуктивної вологи. Глибина промерзання грунту становить від 1 до 10 см. «Рослини озимих зернових культур перебувають у стані зимового спокою, лише місцями у південних областях протягом останнього тижня відзначалося тимчасове відновлення вегетації», — повідомляють у НААН.

За даними Інституту зрошуваного землеробства НААН, на посівах озимого ріпаку у центральних районах Херсонської області внаслідок жорсткої осінньої засухи зберігається зрідженість посівів до 40%. За інформацією Миронівського інституту пшениці ім. В.М. Ремесла НААН, станом на 15 лютого вміст цукрів у вузлі кущіння у пшениці озимої в середньому становить 32,4%.

Вміст цукрів у вузлі кущіння в ячменю озимого — 32,6%. В окремих районах Сумської та Волинської областей відрощування пшениці озимої показало зрідженість слаборозвинених рослин від 11 до 20%. У Волинській області зрідженість 11-20% виявлено у 13% зразків жита озимого.

У цілому стан озимих зернових культур оцінюється як добрий та задовільний. Водночас, плюсові середньодобові температури повітря, а також денні, які перевищують біологічний мінімум, талий грунт можуть спровокувати передчасну активізацію певних фізіологічних процесів, зокрема ріст витрат цукрів у рослинах і їхнє виснаження під час виходу з зими», — наголошують в академії.