друкувати


Уряд ухвалив рішення щодо умов продовження строків розрахунків при здійсненні операцій з експорту та імпорту

15 лютого 2019, 08:30

Кабінет Міністрів ухвалив ініційовані і розроблені Мінекономрозвитку рішення щодо можливості продовження строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, у разі встановлення Національним банком України (НБУ) граничних строків за такими операціями, а також затвердив окремі групи товарів і галузей економіки, які подаватимуться до НБУ для встановлення винятків та особливостей для них.  Про це повідомляє прес-служба Мінекономрозвитку.

Нагадамо, до держреєстру внесуть дані про ліцензії компаній.

Як відомо 21 червня 2018 року Верховна Рада ухвалила Закон України Про валюту і валютні операції з метою лібералізувати валютне регулювання в Україні.

Цей закон, зокрема, визначає, що НБУ має право встановлювати граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів. Крім того, за окремими операціями з експорту та імпорту товарів граничні строки розрахунків, встановлені НБУ, можуть бути подовжені Мінекономрозвитку, шляхом видачі відповідного висновку.

Підготовлена Мінекономрозвитку рішення, зокрема, передбачає:

Ухвалення цього рішення забезпечить підвищення відкритості, прозорості, регламентованості та передбачуваності дій органів виконавчої влади при видачі висновків щодо продовження граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів.

Кабінет Міністрів також ухвалив підготовлене Мінекономрозвитку розпорядження, яким затверджено перелік товарів та галузей економіки для яких НБУ має право застосовувати винятки або особливості розрахунків за експортно-імпортними операціями по ним, а саме:

Рішення ухвалено з метою забезпечення стабільного законодавчого поля для підприємств, що працюють у цих галузях економіки. Запропоновані норми враховують специфічну ситуацію фінансово-господарської діяльності таких підприємств: тривалий цикл розробки, виробництва та специфіку розрахунків суб‘єктів зовнішньоекономічної діяльності.