друкувати


Уряд закликали відновити справедливі умови оподаткування для виробників сої та ріпаку

15 лютого 2019, 07:30

Зернова бізнес-спільнота закликала підтримати законопроект №10027, який було зареєстровано у Раді минулого тижня, та відновити справедливі умови оподаткування й добросовісну конкуренцію на аграрному ринку. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Нагадаємо, метою документа є захист прав та законних інтересів суб'єктів господарювання, які вирощують олійні культури (сою, ріпак), а також недопущення порушення Україною своїх міжнародних зобов'язань перед Європейським Союзом та Світовою організацією торгівлі.

Експерти Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації розділяють обґрунтування необхідності прийняття цієї законодавчої ініціативи. Зокрема те, що подібна ситуація на ринку суперечить ч.3 ст. 42 Конституції  України, відповідно до якої держава забезпечує захист конкуренції у підприємницькій діяльності. У цивілізованій країні важливо робити максимально можливе, щоб не допускати неправомірне обмеження конкуренції.

Водночас, наявна ситуація суперечить зобов’язанням, взятим Україною при вступі до Світової організації торгівлі та підписанні Угоди про асоціацію. Так, наприклад, відповідна Директива Ради ЄС про спільну систему ПДВ не передбачає обмеження права певних категорій суб’єктів господарювання на відшкодування ПДВ при експорті», – розповіла виконавчий директор Комітету зернових та олійних культур Європейської Бізнес Асоціації Ірина Душник.