друкувати


«Епіцентр-К» інвестує близько 2 млрд грн у агросектор

14 лютого 2019, 07:30

Для розвитку низки об’єктів агросектору підконтрольна народному депутату Олександру Герезі група компаній «Епіцентр-К» інвестує за рік близько 2 млрд грн. Про це в ексклюзивному коментарі AgroPolit.com розповів сам Герега.

Нагадаємо, що раніше він повідомив про плани підконтрольної йому компанії збільшити земельний банк до 150 тис. га на кінець 2019 року.

За оцінками Гереги, у 2019 році інвестиції в агронапрям «Епіцентр-К» сягнуть декількох мільярдів гривень.

«2 мільярди. Але це — мінімум. Восени можна буде сказати більш чітко», — пояснив він.

Він також розповів, які напрями для компанії будуть ключовими на цей рік.

Сьогодні питання про кількість землі ( нарощування зембанку. — Авт.) не є настільки актуальним. Важливішим є інше: як ефективно цією землею розпоряджатися? Ми не хотіли б займатися тільки рослинництвом. Зараз перебуваємо в пошуках правильного шляху щодо переробки. Рослинництво на певному рівні відлагодили. Сьогодні ми контролюємо близько 120 тис. га землі. Але в розробці у нас близько 30-35 тис. га, які ми реально можемо долучити до нашого земельного банку. Ми будуємо гігантське елеваторне господарство – цього року зведемо 1 млн т сховищ», — розповів він у ексклюзивному коментарі для AgroPolit.com.

Як уточнив Олександр Герега, наразі головна проблема для всіх аграріїв — вартість залучених кредитів і цю проблему потрібно вирішувати на рівні держави. На його думку, позитивним кроком у цьому напрямку є те, що держава минулого року започаткувала програму компенсації вартості придбання української с/г техніки для аграріїв, але це тільки один з елементів потрібних дій. Він додав, що за цією програмою його компанія отримала таку компенсацію у 2018 році в сумі 27 млн грн при закупівлі українського обладнання для будівництва елеваторів.

Хтось розпускає плітки, що ми отримуємо з бюджету дотації. Це не дотація, а наша винагорода за те, що ми просуваємо українського виробника», — підсумував він.