друкувати


Проблему трудової міграції повинні вирішувати як роботодавці, так і держава, — Ukrlandfarming

13 лютого 2019, 09:00

Рішення проблеми трудової міграції лежить в площині взаємодії держави та бізнесу. В аграрній компанії Ukrlandfarming вважають, що підвищення мотивації роботодавцями і підвищення загального рівня життя з боку держави в комплексі можуть виправити ситуацію. Про це заявила директор з персоналу Групи компаній Ukrlandfarming Наталія Романенко, передає Обозреватель.

Нагадаємо, в уряді попередили роботодавців про ризик втратити бізнес.

Через трудову міграцію, за різними даними, за межами країни працює від 2 до 5 млн чоловік. Конкуренція за кадри – це конкуренція не тільки зарплат, а й рівня життя в Україні та інших країнах. І якщо українські компанії ще можуть задіяти нематеріальну мотивацію і конкурувати за залучення робочої сили з іноземними компаніями, то підвищення рівня життя – це турбота держави.

Романенко переконана, що заробітня плата посідає лише третє місце в системі мотивації співробітників.

Наш бренд роботодавця досить сильний завдяки можливостям, які ми створюємо для персоналу компанії: розвиватися професійно, будувати кар'єру, можливість реалізувати свій потенціал у цікавих проектах тощо, – пояснює вона.

Водночас в Ukrlandfarming відзначають: трудову міграцію також відчули на собі, а щоб глобально виправити ситуацію, необхідно створювати державну стратегію розвитку АПК. Серед завдань держави, на думку пані Романенко: розвивати сільські громади, підтримувати інфраструктуру села, розвивати лідерство і малий бізнес в селах, щоб утримати людей не тільки від трудової міграції, а й в інтересах агробізнесу стримати урбанізацію (міграцію людей в місто) хоча б на деякий час.

Нам потрібне сильне, освічене та розвинене підприємництво в країні. Самі роботодавці повинні створити всі умови для працевлаштування й розвитку персоналу. Ми не повинні стояти осторонь, чекаючи результатів. Співпрацюючи з навчальними закладами, з державою і з іншими роботодавцями, ми повинні створювати платформи для розвитку освіти, обміну досвідом, створення нових робочих місць і розвитку економіки в цілому, – відзначають у компанії.