друкувати


Оприлюднили ТОП-5 законів, прийняття яких очікує тваринницька галузь від парламенту

11 лютого 2019, 10:05

AgroPolit.com  у рамках  проекту #АгроЗакониПідМікроскопом разом з Асоціацією тваринників України (АТУ) вивчив очікування гравців галузі та подав 5 ключових законопроектів, прийняття яких очікує галузь. Наразі вони припадають пилом у шухлядах  парламенту, а мали б працювати на благо виробника і захист споживача. Про це йдеться у матеріалі AgroPolit.com.

Більше про аграрні закони, які вже зареєстровані та прийняті депутатами, читайте у розділі «Законодавство». Аналіз 6-ти аграрних законів, прийнятих Радою за 2018 рік, подано у матеріалі тут.

Першу позицію у рейтингу посів законопроект із протидії аграрному рейдерству.

Нині у парламенті наявний зареєстрований проект Закону України №8121 від 14.03.2018 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству», який прийнято лише в першому читанні та направлено на повторне друге читання.

На жаль, парламент дуже повільно ухвалює рішення з цього законопроекту. Сам законопроект №8121 зареєстрований ще у березні 2018 року, та досі не схвалений. Друге читання було провалено.

Слід зазначити, що до цього законопроекту були й інші: законопроект №6049-д (від 26.12.2017 року), законопроект №2149-VIII (від 03.10.2017), №7363-2 (від 20.12.2017 року). Тобто в парламенті законодавче питання запобігання та протидії рейдерству тягнеться дуже давно, тож встигло перерости в площину боротьби різних політичних сил та ініціатив.

Враховуючи, що хвиля аграрного рейдерства продовжує котитися Україною, передусім має бути прийнятий закон, який дозволить захистити аграріям право власності та користування на земельну ділянку, майно, врожай, — зазначає голова Асоціація тваринників України (АТУ) Ірина Паламар. — Надання відчуття захищеності своїх прав — це першооснова будь-яких реформ».

З іншими законопроектами можна ознайомитися за посиланням.