друкувати


Російська блокада Азову руйнує багаторічні торговельні зв'язки

10 лютого 2019, 07:30

Анексія Росією українського Криму, блокування акваторій Азовського та Чорного морів, незаконні торговельні обмеження з боку Росії на транзит товарів із території України руйнують багаторічні торговельно-економічні зв'язки. Це все є визначальним за формування подальшої стратегії Чорноморського банку торгівлі та розвитку у Чорноморському регіоні. Про це заявив перший віце-прем'єр міністр – міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів під час засідання Ради керуючих ЧБТР у Греції, передає УНН.

Нагадаємо, що морська галузь втратила 10 млрд грн через російську агресію.

Під час обговорення стратегії та пріоритетів роботи ЧБТР на наступні 4 роки Кубів наголосив, що Банку слід дотримуватися справедливого співвідношення портфеля проектів та частки участі у капіталу банку.

Частка України у капіталі Чорноморського банку торгівлі та розвитку втричі більша за її кредитний портфель, хоча маємо дуже гідні, цілком готові для реалізації проекти. Я наполягаю, що у 2019 році обсяг фінансування проектів в Україні має бути суттєво збільшено, щоби досягти рівня, що відповідає частці України у капіталі Банку", – заявив він.

З його слів, важливе також дотримання зважених підходів до запозичень, резервування та інвестування задля збереження високого кредитного рейтингу та високої ліквідності. Перший віце-прем'єр також підкреслив важливість постановки реалістичних цілей та запропонував залишити частку проектів Банку в державному секторі на рівні 20-25% замість запропонованого підвищення до 35%, а фінансування інфраструктурних проектів у публічному секторі (довгострокові та високовартісні) здійснювати тільки за умови їхньої фінансової окупності або шляхом участі у синдикації з такими міжнародними фінансовими організаціями, як Світовий банк, ЄБРР, Європейський інвестиційний банк.

Подальший розвиток міждержавної операції країн Чорноморського регіону означає потребу нарощування обсягів операцій в реальному секторі економіки, оскільки вони створюють найбільшу додану вартість і робочі місця", – зауважив Степан Кубів.

Чорноморський банк торгівлі та розвитку – міжнародна організація, яка об'єднує 11 держав ОЧЕС, покликана сприяти економічному співробітництву, торгівлі та кооперації країн регіону.