друкувати


Презентовано журналістське розслідування скандалу довкола компанії «Агроінвестгруп»

8 лютого 2019, 15:19

Презентовано журналістське розслідування скандалу довкола компанії «Агроінвестгруп». Його можна знайти у статті «Зернова піраміда: групова афера Агроінвестгруп» на latifundist.com.

Нагадаємо, що голова Одеської організації АПУ Василь Калашник прокоментував свою причетність до скандалу з «Агроінвестгруп».

В матеріалі ідеться, що 31 січня оператори, які співпрацюють з Групою компаній «Агроінвестгруп», стали бити на сполох. За даними контрагентів, холдинг перестав розраховуватися за контрактами, а власники, керівництво компанії і входять до неї – зникли.

Представники фінустанов-кредиторів «Агроінвестгруп» також повідомили, що група припинила оплату за боргами і не виходить на зв'язок. Від користувачів профільних телеграм-каналів Black List і Зернотрейдери України стало відомо, що власники розпустили штат компанії.

1 лютого ПАТ «Аграрний фонд» заявив про можливе розкрадання належного йому зерна, що знаходиться на зберіганні у ряду елеваторів, підконтрольних компанії «Агроінвестгрупп». За словами представників «Аграрного фонду», охорона не пропустила їх на територію підприємств зі зберігання зерна з плановою перевіркою, яку фонд має право проводити щомісяця. У «Аграрному фонді» стверджують, що в разі присвоєння або крадіжки зерна, збитки держави складуть 200 млн грн.

Нацполіція відкрила кримінальне провадження і 4 лютого почала розслідування за фактом крадіжки майна посадовими особами «Агроінвестгрупп». 7 лютого робота фонду була заблокована співробітниками Національного антикорупційного бюро України (НАБУ). Виконавчий директор ПАТ «Аграрний фонд» Микола Зубарєв вважає, що нинішні обшуки НАБУ в офісі Аграрного фонду не випадково співпали за часом із заявою про зникнення зерна держкомпанії на елеваторах «Агроінвестгруп».

«Можна думати, що це збіг. Але я так не вважаю. Збіги і по датах, і по цифрам бути не може. Кілька днів тому ми виявили нестачу продукції на елеваторах «Агроінвестгруп», які знаходяться в Одеській області, і почали невідкладні дії, щоб врятувати майно, яке там знаходиться. Це майже 27 тис. т зернових, які належать ПАТ «Аграрний фонд». Ми звернулися в Нацполіцію, СБУ, прокуратуру. Тобто майже 27 тис. т на 200 млн грн. Саме така сума фігурує і в кримінальній справі НАБУ по мінеральних добривах. Навряд чи це збіг. Можливо, дійсно ці справи пов'язані між собою, і наше прагнення врятувати державне майно комусь не дуже подобається»,  – пояснив Микола Зубарєв в коментарі виданню.