друкувати


У Харкові зупинено роботу ХТЗ — Вольф

13 травня 2016, 12:32

Харківському тракторному заводу (ХТЗ) загрожує ризик зриву виробничого плану на 2016 рік через висунутих до нього необгрунтованих звинувачень, які спричинили зупинку підприємства. Про це заявив власник 30% акцій підприємства ХТЗ Зігфрід Вольф.

"Бізнес-план на поточний рік передбачав вихід ХТЗ на прибутковий результат, але через зрив виробництва, обумовленого необгрунтованими претензіями представників органів влади, багато укладених контрактів, частина яких вже оплачено на 30-40%, залишаються невиконаними. Ми вже втратили три- чотири місяці, і мені зараз складно спрогнозувати якими будуть підсумки року", — заявив він.

У зв'язку з цим, додав він, під питанням знаходиться також контракт з НАК "Украгролізинг" на поставку 40 тракторів. "Контракт виконаний на 75%: у нас на майданчику стоять трактори, але вони не обладнані двигунами, які через заборони не можуть бути поставлені з Росії", — прояснив власник.

Вольф додав, що двигуни та інші російські комплектуючі не можна замінити західними.

Він сподівається на сприяння у вирішенні цього питання з боку міністра економічного розвитку і торгівлі. Крім того, разом з іншим акціонером підприємства Олександром Ярославським він має намір до кінця поточного тижня або на початку наступного зустрітися з іншими офіційними особами, в тому числі з головою Харківської обласної державної адміністрації.

"Виникла ситуація чревата фінансовими втратами для підприємства, його неспроможністю по відношенню до партнерів і відповідно ризиком банкрутства і знищенням тисяч робочих місць. ХТЗ — конкурентоспроможне підприємство з істотним потенціалом експорту продукції, в тому числі в такі країни, як Туреччина, Угорщина, Румунія, Болгарія . Проте, воно змушене зупинити виробництво, проти нього висунуто ряд необґрунтованих звинувачень, заморожені банківські рахунки і активи", — пояснив Вольф.

Подібні необгрунтовані звинувачення є поганим сигналом для зовнішніх інвесторів.

"Складно буде переконати їх інвестувати в країну, де немає жодної юридичної охорони, ніяких правил діяльності", — підкреслив Вольф.