друкувати


До кінця 2019 року депутати можуть ухвалити закон про залізничний транспорт, – Мінінфраструктури

6 лютого 2019, 12:00

Верховна Рада України може до кінця 2019 року ухвалити законопроект про залізничний транспорт, який закладає засади конкурентного ринку залізничних перевезень в Україні. Про це заявив міністр інфраструктури Володимир Омелян, повідомляє «Укрінформ».

Нагадаємо, що в Україну прибули всі 30 локомотивів General Electric.

«Законопроект про залізничний транспорт може бути проголосований під кінець цього року, та як воно буде – ніхто прогнозувати не може... Щодо залізниці пріоритет №1 – запуск приватної тяги і продовження формульного ціноутворення на пальне», – сказав Омелян.

За словами міністра, законопроект передбачає розвиток УЗ та забезпечення конкуренції у залізничних перевезеннях через паралельну роботу приватних компаній.

Він додав, що пілотний проект із приватними перевізниками планують реалізувати цього року на неприбуткових ділянках залізниці.

За словами Омеляна, Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом визначено перелік директив та регламентів, які стосуються залізничного транспорту та мають бути імплементовані до 2022 року в Україні. Справедлива конкуренція між усіма учасниками ринку, прозорі тарифи на послуги з доступу до інфраструктури, економічна ефективність залізничних перевезень, максимальне використання сучасної інфраструктури – «все це прямі вимоги директив ЄС, які Україна має імплементувати й реалізувати».