друкувати


Касаційний суд просить Верховний Суд визнати, що мораторій на землю порушує Конституцію України

5 лютого 2019, 16:00

Верховний Суд у складі колегії суддів Першої судової палати Касаційного цивільного суду ухвалою від 23 січня 2019 року передав на розгляд Великої палати Верховного Суду цивільну справу №227/1506/18 (касаційне провадження №61-47410св18) про те, що мораторій на продаж землі позбавляє громадян можливості розпорядитися землею в обсязі, визначеному в зазначеній Конвенції та гарантованому Конституцією України. Про це повідомляє АgroРolit.com

Нагадаємо, що Президент України Петро Порошенко підписав закон №2666-VIII про продовження мораторію на продаж сільгоспземель до 2020 року. 

Рішенням Європейського суду з прав людини від 22 травня 2018 року у справі «Зеленчук і Цицюра проти України» визнано, що конкретне положення українського законодавства, а саме п. 15 розділу Х Перехідних положень Земельного кодексу України, порушує право, передбачене Першим протоколом до Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

«Мораторій порушує право власності власників на сільськогосподарські земельні ділянки (паї), оскільки позбавляє їх можливості розпорядитися землею в обсязі, визначеному в зазначеній Конвенції та гарантованому Конституцією України», – ідеться в ухвалі.

ЄСПЛ зазначив, що, неодноразово продовжуючи дію та змінюючи зміст мораторію, держава виявила непослідовність у своїх законодавчих діях і спричинила стан «правової невизначеності» (п. 122 рішення), за якого воля законодавця є незрозумілою для тих, кому адресований закон, оскільки при кожному продовженні земельного мораторію Уряд України не обумовлював його скасування настанням якихось чітких змін у земельних відносинах.

Запроваджений в Україні мораторій на відчуження сільськогосподарських земель, який обумовлювався урядовцями певним суспільним інтересом, непропорційно багато проблем перекладає на власників земельних ділянок (паїв). Дещо менше страждає від мораторію аграрний бізнес (орендарі землі), і жодні негативні наслідки не лягають на державу. Тому, ввівши й неодноразово продовжуючи мораторій, Україна переступила межі законодавчої дискреції та не забезпечила справедливого балансу між загальним інтересом суспільства та правом власності на земельні ділянки (паї) заявників (п. 148 рішення)", – зазначається в ухвалі.

Оскільки вказаним вище рішенням ЄСПЛ визнав, що запроваджений в Україні мораторій порушує Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод та Конституцію України, то власники земельних ділянок (паїв) отримали право звертатися до судів України з позовними заявами про відшкодування шкоди, завданої земельним мораторієм.

Верховний Суд вважає, що є підстави для відступлення від правової позиції ВС України щодо застосування норми права у подібних правовідносинах, в якій викладено висновок про те, що обміняними можуть бути тільки земельні ділянки за схемою «пай на пай».

Крім того, справа містить виключну правову проблему, а тому з метою забезпечення розвитку права та формування єдиної правозастосовної практики справу передано на розгляд Великої палати Верховного Суду.