друкувати


У квітні в Україні підскочать ціни на молочну продукцію, картоплю та хліб, – експерт

5 лютого 2019, 08:29

У квітні 2019 року в Україні підскочить у ціні молочна продукція, картопля та хліб. Про це заявив глава Союзу українського селянства Іван Томич, повідомляє golos.ua.

Нагадаємо, що в Україні аграрії активно скуповують насіння популярних сортів овочів. Зокрема йдеться про овочі борщового набору.

«За останні 5 років в Україні спостерігалося безпрецедентне зростання вартості сала, жодного такого продукту ву нас не було, щоб давав таку значну прибавку», – зазначив Томич.

За словами експерта, стосовно овочів і фруктів у нас спостерігаються цінові «гойдалки», постійні стрибки. Від січня до січня офіційна статистика розходиться. Цибуля в Україні за останній рік подорожчала утричі, менше додали в ціні картопля й морква. У п'ятірку цінових «скакунів» також увійшли капуста і буряк.

До квітня 2019 року картопля додасть у ціні 20-25%. На другому місці хліб – 15%, причини в тому, що в листопаді-січні пшениця 2-го і 3-го класу подорожчала на 15%. Щодо картоплі й овочів треба відзначити, що велику частину цієї продукції виробляють дрібні господарства. Вони діють спонтанно або хаотично. Люди скуповують насіння овочів, вони збираються збільшити площі посівів, але якою буде урожай, важко прогнозувати", – пояснив Томич.

На думку експерта, велика проблематика в тому, що у нас немає товарного, організованого овочевого ринку немає. Також, за прогнозом експерта, у квітні буде найбільший стрибок на «молочку».

Я впевнений, що в 2019 році відбуватиметься зростання цін на аграрну продукцію з усіх аспектів, і причина полягає в структурі аграрної політики держави, бо курс у нас спрямований на знищення дрібного виробника", – резюмував  він.