друкувати


Право експорту до ЄС мають 308 українських агропідприємств

4 лютого 2019, 12:00

Сьогодні 308 підприємств мають право експорту до ЄС. Про це в інтерв’ю «Укрінформу» заявив в. о. керівника відомства аграрної політики та продовольства України Максим Мартинюк.

Нагадаємо, що у 2018 році вдалося збільшити постачання продовольчої продукції з України на суму $800 млн.

Він повідомив, що «це число постійно зростає» та додав, що країни які мають найбільшу частку в експорті за підсумками 11 місяців 2018 року – це Індія, Китай, Нідерланди, Іспанія, Єгипет, Туреччина, Італія, Польща, Німеччина, Саудівська Аравія.

«Україна – у п'ятірці постачальників продукції до Європейського Союзу. На сьогодні вже 308 підприємств мають право експорту до ЄС, і це число постійно зростає, зокрема й за такими традиційно складними категоріями, як продукція тваринництва. У 2018 році для України було відкрито додаткові торгові преференції з ЄС на мед, виноградний сік, оброблені томати, ячмінну крупу та борошно, овес. Діє і постійно розширюється низка інших ліцензованих преференцій. Тому я дивлюся доволі позитивно на перспективи зростання обсягів експорту української продукції на ємний та платоспроможний ринок ЄС», – сказав Мартинюк.

Також він додав, що форми підтримки аграрного бізнесу державою у 2019 році на 90% збережуть структуру минулого року.