друкувати


У Раді зареєстрували проект щодо створення конкурентного ринку залізничних вантажних перевезень

1 лютого 2019, 07:30

У Верховній Раді зареєстровано законопроект №9512 "Про залізничний транспорт України", який передбачає створення конкурентного ринку залізничних перевезень. Про це повідомляє AgroPolit.com.

Нагадаємо, «Укрзалізниця» провела перші аукціони з оренди вагонів.

Авторами законодавчої ініціативи виступили 39 народних депутатів, зокрема голова Комітету ВР з питань транспорту Ярослав Дубневич, голова фракції "Блок Петра Порошенка" Артур Герасимов та лідер фракції "Народний фронт" Максим Бурбак.

Згідно із пояснювальною запускою, завданням прийняття акта є створення умов для розвитку конкурентного середовища на ринку залізничних перевезень з урахуванням основних вимог законодавства ЄС.

Законопроектом передбачається, що здійснювати перевезення пасажирів і вантажів можуть перевізники будь-яких форм власності, які забезпечують тяговий рухомий склад.

Водночас пропонується створити два нових органи, що здійснюватимуть державне управління на конкурентному ринку перевезень: центральний орган виконавчої влади, що здійснює державне регулювання та нагляд у сфері залізничного транспорту, та національну комісію, яка здійснює державне регулювання у сфері транспорту.

Законопроектом передбачено впровадження системи безпеки руху на залізничному транспорті. Так, оператор інфраструктури, перевізник і власник під’їзної колії повинні будуть розробити, впровадити, підтримувати та удосконалювати власні системи управління безпекою руху, що підтверджується сертифікатом авторизації безпеки.

Водночас пропонується введення технічного розслідування залізничних транспортних подій, яке здійснюватиме державна спеціалізована експертна установа з технічного розслідування подій на транспорті, створена урядом.