друкувати


В Україні очікують падіння показників виробництва в сільському господарстві

29 січня 2019, 12:45

У 2019 році в Україні очікується невелике падіння показників виробництва в сільському господарстві – на 2,8 %. Про це під час «EBA Global Outlook 2019: Shaping the Future» повідомив генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала, передає власний кореспондент AgroPolit.com.

Нагадаємо, агропром формує 18% ВВП України.

«За останні три роки ВВП України зростає. Хоч і повільно, але зростає. Офіційних результатів 2018 поки що немає, але ми очікуємо, що показники співпадуть з прогнозованими – 3,4 %. В 2019 році аналітики очікують зниження темпів росту українського ВВП з 3,4% до 2,5% через високу базу, в першу чергу у сільському господарстві. Основним драйвером росту у другій половині 2018 року було сільське господарство. За нашими даними – це був один з найшвидших показників зростання в українській економіці – на рівні 8 %», – заявив генеральний директор Dragon Capital Томаш Фіала.

За словами Фіали, основні чинники зменшення росту ВВП – інфляція, вартість фінансових ресурсів (на рівні 18 %)  та складна ситуація на внутрішньому та зовнішніх фінансових ринках. Генеральний директор Dragon Capital висловив стриману впевненість щодо зниження фінансової ставки до 16-15% протягом 2019 року, але такий крок від НБУ очікується лише у другій половині поточного року.

У свою чергу, прогнози Томаша Фіали підтримала генеральний директор International Finance Corporation Олена Волошина, додавши, що українська економіка залишається закритою, маленькою, орієнтованою на сировинний експорт та залежною від зовнішніх чинників.

«У нас є внутрішні виклики: виборчі процеси, висока міграція трудових ресурсів, а також висока частка тіньової економіки – це те що непокоїть бізнес. Основний виклик – утримати наші досягнення від падіння: утримати від значних коливань національну політики; утримати незалежність Національного банку; провести реформи там, де це можливо; там де реформи не вдалося провести – закласти фундамент на майбутній рік (земельна реформа, закон про концессії), а також керівництву країни потрібно подумати, як залучити всі ті кошти, які знаходяться за межами банківської системи, адже ці суми співрозмірні з коштами, які ми намагаємося позичати на зовнішніх ринках», – заявила Олена Волошина.

За її словами, з позитивних моментів 2018 року і прогнозів на 2019 рік, можна виокремити зростаючу популярність таких фінансових інструментів, як аграрні розписки.

У бізнес-секторі аграрні розписки стали популярним інструментом. На цьому полі почали грати декілька банків, а загальна сума фінансування перевищила $200 млн, які були таким чином залучено до аграрного сектору.