друкувати


У 2018 році в Україні провели днопоглиблення 10 портів і каналів, – АМПУ

25 січня 2019, 13:01

У 2018 році Адміністрація морських портів України забезпечила проведення днопоглиблювальних робіт в 6 портах і на 4 каналах. Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів України (АМПУ).

Нагадаємо, що аграрні вантажі посіли перше місце за обсягами перевалки через морпорти у 2018 році.

Завершено два важливих етапи капітального днопоглиблення в портах «Чорноморськ» і «Південний», здійснюється підтримка глибин в портах «Маріуполь» і «Бердянськ» на Азовському морі, а також в Херсоні та Ізмаїлі на Чорному морі.

Капітальне днопоглиблення, окремі етапи якого були завершені в 2018 році в портах «Чорноморськ» і «Південний», здійснювалося в рамках реалізації проектів державно-приватного партнерства, спрямованих на розвиток портової інфраструктури та збільшення потужностей українських портів.

Зокрема, створення підхідного каналу та операційної акваторії біля причалу №25 в «Південному» передбачає будівництво і запуск нового зернового терміналу MV Cargo потужністю до 5 млн тонн на рік. Обсяг приватних і державних інвестицій складе більше 5 млрд грн.

Зараз тривають роботи по створенню на базі порту «Південний», одного з найбільш глибоководних портів на Чорному морі, - доведення глибини морського підхідного каналу та операційної акваторії біля причалів №5-6 державного стивидора «Морський торговельний порт Южний «до 21 метра.

В рамках капітального днопоглиблення в порту «Чорноморськ» вперше за останні 20 років була проведена реконструкція підхідного каналу. Тривають роботи з днопоглиблення акваторії першого ковша Сухого лиману. Проект дозволить збільшити вантажообіг компаній Risoil і Кernel, що інвестують в розвиток власних перевантажувальних потужностей в порту «Чорноморськ». Загальні інвестиції становлять понад 4,5 млрд грн.

Експлуатаційне днопоглиблення в 2018 році здійснювалося власним флотом АМПУ, а також із залученням підрядних організацій, які були визначені на відкритих тендерах, що проводяться за допомогою електронної системи ProZorro. За підсумками 2018 року власний флот АМПУ збільшив обсяги робіт в 3,5 рази в порівнянні з 2016 роком.

Робота землесоса АМПУ «Меотида» в портах «Бердянськ» і «Маріуполь» дозволила частково вирішити проблему підтримки необхідних глибин для забезпечення роботи портів України на Азовському морі. Зараз АМПУ проводить тендери з вибору підрядника для днопоглиблення в портах «Бердянськ» і «Маріуполь».

Також в 2018 році вперше за останні 7 років було розпочато масштабне днопоглиблення в Херсоні, тривають роботи у порту «Ізмаїл».

Проведення днопоглиблення на каналах Дунай-Чорне море, Бузько-Дніпровсько-Лиманському, Херсонському морському та Дністровсько-лиманському дозволило забезпечити безпеку судноплавства і роботу приватних і державних стивідорних компаній в морських портах України.