друкувати


У 2019 році скасують понад 12 тисяч радянських ГОСТів

24 січня 2019, 15:30

З 1 січня 2019 року переважна більшість технічних стандартів Радянського Союзу – ГОСТ, розроблених до 1992 року, втрачають чинність в Україні. Про це повідомляє сайт Міністерства економічного розвитку і торгівлі України (МЕРТ).

Нагадаємо, що Україна перейшла на нові національні стандарти якості деревини.

«Необхідність припинення дії на території України радянських ГОСТів визначена Програмою діяльності Кабінету Міністрів України. Згідно з нею, у 2015 році ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості» (ДП «УкрНДНЦ»), яке виконує функції Національного органу стандартизації, були видані відповідні накази про скасування ГОСТів із втратою чинності протягом 2016-2018 років та повною відмовою від них із 1 січня 2019 року. Всього мали бути скасовані 12090 радянських ГОСТів», – ідеться в повідомленні.

Водночас, із метою зниження ризиків для бізнесу Мінекономрозвитку завчасно запропонувало усім заінтересованим сторонам надати свої пропозиції щодо скасування ГОСТів, які втратили актуальність. Крім того, Національний орган стандартизації постійно надавав роз‘яснення та консультації з питань, які виникають у зв’язку зі скасуванням ГОСТів.

Протягом 2016-2018 років до Національного органу стандартизації надходили пропозиції щодо подовження термінів чинності деяких ГОСТів. В результаті консультацій, Національний орган стандартизації ухвалив низку наказів, згідно з якими 1173 радянські ГОСТи залишаються чинними станом на 1 січня 2019 року.

Такі ГОСТи діятимуть до 1 січня 2022 року. Зокрема, це стандарти на заміну яких наразі проводиться або передбачається проведення розробки проектів відповідних національних стандартів; стандарти, посилання на які є в нормативно-правових актах; стандарти Єдиної системи конструкторської документації; стандарти розроблені свого часу на основі міжнародних стандартів, версії яких є актуальними в наш час.

З переліком радянських стандартів, які наразі залишаються чинними, можна ознайомитися на офіційному сайті  ДП «УкрНДНЦ».

Довідково

Законом України «Про стандартизацію», який набув чинності 3 січня 2015 року, в національне законодавство України імплементовані положення Угоди СОТ про технічні бар’єри в торгівлі. Також, відповідно до Угоди про асоціацію між Україною ЄС, та Європейським співтовариством з атомної енергії, Україна поступово впроваджує Європейські стандарти (EN) як національні стандарти, зокрема, гармонізовані європейські стандарти. Одночасно з цим Україна скасовує конфліктні національні стандарти, зокрема міждержавні стандарти (ГОСТ), розроблені до 1992 року.