друкувати


Алгоритм дій для бізнесу після скасування мораторію на перевірки – пояснення Держпродспоживслужби

24 січня 2019, 11:00

Бізнесу надали алгоритм дій для бізнесу після скасування мораторію на перевірки – пояснення Держпродспоживслужби. Про це йдеться в блозі голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів Володимира Лапи «Алгоритм дій для бізнесу після скасування мораторію на перевірки – пояснення Держпродспоживслужби» на АgroРolit.com.

Нагадаємо, що  парламенту пропонують на 2019 рік поновити відмінений раніше мораторій на перевірки бізнесу.  Про  це ідеться у законопроекті №9473 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо поновлення мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами»,  поданому Вілкулом О.Ю., Колєсніковим Д.В., Павловим К.Ю. та Гальченком А.В.

Володимир Лапа зазначив, що, згідно з цим документом, перевірки бізнсеу проводяться на засадах ризик-орієнтованого підходу.

Наприклад, громадське харчування «без історії» (приписів, штрафів, діяльність без загрози життю і здоров’ю людини) – незначний ступінь ризику, тому інспектування відбувається не більш як один раз на два роки, аудит не проводиться. Якщо оператор ринку вчинить правопорушення, яке спричинило харчове отруєння або стало підставою для прийняття судом постанови про зобов’язання оператора ринку тимчасово припинити виробництво та/або обіг харчових продуктів, чи серйозні правопорушення Закону України «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», тоді оператор ринку переходить у дуже високий ступінь ризику: інспектування – чотири рази на рік, аудит – раз на рік. Зазвичай це дуже поодинокі випадки, але це суть ризик-орієнтованого підходу", – зазначив Лапа.