друкувати


Мораторій на землю не діятиме до 20 січня 2019 року, – нардеп

24 січня 2019, 07:31

Мораторій на продаж землі сільськогосподарського призначення не буде діяти з 1 до 20 січня 2019 року. Про це на своїй сторінці на facebook заявив народний депутат Олексій Мушак.

Нагадаємо, що наприкінці 2018-го депутати продовжили мораторій на рік (№9355-5),    вибравши з 17-ти варіантів один. Побачити порівняльний аналіз законопроектів про моратій в 2017-му та 2018 роках можна тут, а повний перелік – у розділі «Законодавство» на АgroРolit.соm тут.

«Мораторій було проголосовано о 17:53, о 17:54 було зареєстровано мою постанову про скасування результатів голосування, бо воно пройшло з «кнопкодавством». Через нашу постанову рішення парламенту щодо мораторію не набере чинності раніше від 20 січня», –  написав Мушак.

Попередня заборона купівлі-продажу с/г землі закінчується 1 січня 2019 року.

Весь цей час ми будемо показувати цинічність і брехливість заяв щодо земельного питання від провідних політиків, тому за ці 20 днів ніяких проблем із землею не відбудеться. А це означає, що українців свідомо обманювали щодо необхідності продовження мораторію", – додав депутат.

У «Перехідних положеннях» Земельного кодексу вказується, що купівля-продаж сільгоспземлі заборонена до вступу в силу закону про обіг земель сільгосппризначення.

Оренда найкращої у світі української землі – одна з найнижчих у Європі. Із 30 млн га приватної землі податки сплачуються лише з 17 млн га. 40% в тіні, й це тоді як розмір податку – лише 300 грн/га. Про 10 млн га державної землі взагалі нема чого говорити. За рідкісним винятком вони генерують для українців 0. Якість наших чорноземів постійно зменшується через тотальне виснаження ґрунтів. Зате аграрії в плюсі й зрозуміло, що вони будуть через різні партії щорічно вимагати продовження цієї символічної заборони", – написав він.

Але найбільший страх, на його думку, полягає не в тому, що доведеться викупати землю за $2000 або платити оренду $200-250 за 1 га.

Це, звичайно,ж неприємно, а також – додаткові витрати. Але, з іншого боку, доводиться ж купувати комбайни за $300 тис. за одиницю. Аграрний бізнес дозволяє ці витрати. Найстрашніше для прихильників мораторію в іншому. Це відхід від моделі, коли договір оренди підписується з 70-річною бабцею без прав. І нав’язується та ціна, яку орендар вважає справедливою. Інколи – умовний «мішок» пшениці. А після запуску ринку землі все зміниться. Доведеться підписувати договір з ботаном, представником середнього класу або заробітчанином, котрі вклали зароблені кошти в 100-200 га землі. І найняли грамотних юристів, які чітко захищають їхні інтереси, відстоюють розмір оренди й не дозволять виснаження ґрунту. Одним словом, перехід до ситуації, коли у людей є права", – додав Мушак.