друкувати


Частину коштів від підвищення тарифів «Укрзалізниці» слід направити у спецфонд для закупівлі нових локомотивів, – експерт

23 січня 2019, 18:00

Частину коштів від підвищення тарифів «Укрзалізниці» потрібно направити у спецфонд для закупівлі нових локомотивів: таким чином частина грошей піде на подолання головної проблеми залізниці – дефіциту тяги. Про це на своїй сторінці на Facebook написав голова Асоціації «Власники вагонів» Олександр Криворучко, підбиваючи підсумки 2018 роки для галузі.

Нагадаємо, що торік «Укрзалізниця» відремонтувала майже 2 тисячі км колій – найбільше за останні 5 років.

«Головна, на мій погляд, подія 2018 року для ринку залізничних вантажних перевезень – це початок роботи на залізниці України нових локомотивів GE. Крім того, серед ключових подій 2018 року – дерегуляція вагонної складової тарифу на перевезення вантажів у вагонах АТ «Укрзалізниця». Нововведення передбачало встановлення ринкових тарифів і відхід від корупційної складової», – написав він. 

І додав:

Як відомо, тарифікація перевезень, згідно зі «Збірником тарифів на перевезення вантажів залізничним транспортом в межах України», складається з інфраструктурної складової для власних (орендованих) вагонів; інфраструктурної та вагонної складових для вагонів перевізника, для інвентарного парку і іновагонах. Локомотивна складова включена в інфраструктурну складову й окремо не виділена. Однак очікування учасників ринку вантажних перевезень про те, що буде сформовано прозорий, економічно обгрунтований ринковий формат відносин із ПАТ «Укрзалізниця», вкотре не виправдалися", – заявив Криворучко.

Він наголосив, що УЗ зберегла застарілу систему вирішення фінансових проблем – шляхом звичайного збільшення тарифів. До того ж, його словами, відсутнє прозоре ціноутворення і рівноправні партнерські відносини учасників ринку.

 На моє переконання, частина коштів від підвищення тарифів УЗ просто необхідно акумулювати у спеціальний фонд (прозорий і зрозумілий бізнес-спільноті), з якого будуть фінансуватися закупівлі нових локомотивів. Тоді, на думку учасників ринку, гроші від зростання тарифів будуть не просто «проїдати» в поточному режимі, вони частково підуть на подолання головної проблеми залізниці – дефіциту тяги", – наголосив експерт.