друкувати


Схвалено законопроект, який приєднає Україну до Європейського інституту лісу

23 січня 2019, 16:00

Сьогодні, 22 січня, на засіданні Кабінету міністрів України схвалено проект Закону України «Про приєднання України до Конвенції про Європейський інститут лісу». Про це повідомляє прес-служба Держлісагентства.

Нагадаємо, що в Україні за ініціативи Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства розпочато процес заповідання пралісів. Так, представники Всесвітнього фонду природи WWF в Україні, науковці та лісівники підписали клопотання про створення пралісових пам’яток природи у ДП «Болехівське лісове господарство». 

Європейський інститут лісу (далі – ЕFI) є міжнародною організацією, створеною європейськими державами. Відповідно до Конвенції ЕFI членство у організації набувається на рівні держави. Наукові установи тієї чи іншої держави можуть набути статус асоційованих членів (європейські організації) або афілійованих членів (організації поза межами Європи).

На сьогодні 26 країн Європи є членами ЕFI, а 115 організацій набули статус асоційованих або афілійованих членів у 36 країнах, серед яких є 2 українські наукові та освітні установи. Загалом ЕFI має 5 регіональних офісів та три проектних центри.

Прийняття законопроекту у Парламенті дозволить приєднатися Україні до Конвенції про Європейський інститут лісу, що у подальшому сприятиме мобілізації науково-дослідного потенціалу та ефективного об'єднання наявних ресурсів багатьох європейських країн у галузі лісових наукових досліджень та передових методів і технологій лісоуправління. Дослідження складають наукову основу для підтримки лісової політики на європейському, регіональному та національному рівнях.