друкувати


МЕРТ запропонувало змінити критерії визначення підприємств як мікро-, малі, середні та великі

23 січня 2019, 15:00

Міністерство економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) пропонує внести зміни до ГКУ в частині визначення критеріїв віднесення суб'єктів господарювання до мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва. Про це повідомляє сайт МЕРТ.

Нагадаємо, що для малих і середніх аграріїв потрібно запровадити спецрежим відшкодування ПДВ.

Так, на сьогодні низкою інших законодавчих актів також введено класифікації суб'єктів господарювання за критеріями, які відрізняються від критеріїв, запроваджених Господарським кодексом України. Це може спричинити випадки, коли віднесення суб'єктів господарювання до різних категорій і груп здійснюватиметься за класифікацією та критеріями, які не відповідають цілям їхнього застосування.

У зв'язку з цим Мінекономрозвитку розроблено проект Закону України “Про внесення змін до Господарського кодексу України щодо критеріїв віднесення суб'єктів господарювання до мікропідприємництва, малого, середнього або великого підприємництва” (далі – проект Закону).

Отже, проектом пропонують відносити до суб'єктів середнього підприємництва юросіб будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, у яких середня кількість працівників за звітний період (календарний рік) не перевищує 250 осіб, а річний дохід від будь-якої діяльності не перевищує суму, еквівалентну 50 млн євро, визначену за середньорічним курсом НБУ.

Також проект Закону передбачає внесення змін до ч. 3 ст. 55 ГКУ, згідно з якими чітко визначаються критерії віднесення суб'єктів господарювання до різних категорій і груп для кожної з таких цілей:

– державної підтримки малого і середнього підприємництва в Україні;

– бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності;

– застосування Податкового кодексу України;

– застосування Закону України “Про державну допомогу суб'єктам господарювання”;

– захисту економічної конкуренції;

– здійснення статистичного обліку.