друкувати


Ключові положення «Концепції обігу земель сільськогосподарського призначення»

23 січня 2019, 10:00

Аграрний комітет парламенту розіслав на погодження аграрним асоціаціям та учасникам ринку фінальний варіант «Концепції про обіг земель сільськогосподарського призначення». Копію документа надали AgroPolit.com власні джерела, а ми подаємо його нижче для ознайомлення.

Члени комітету обговорили документ на останньому засіданні робочої групи в парламенті минулого тижня. Раніше наше видання презентувало першу чернетку цього документа — ознайомитися ви можете з нею у матеріалі  «На півдорозі до вільного ринку, або проект Концепції обігу земель сільськогосподарського призначення».

Важливий момент: наразі йдеться лише про Концепцію готового до обговорення проекту закону про ринок землі НЕМАЄ! Депутати зобов’язали уряд подати його проект у Раду до 1 березня 2019 року закон про ринок земель, а також самі пообіцяли дати до того  часу свій варіант. 

Крім того AgroPolit.com роздобув і подає нижче презентацію даної концепції Держгеокадастру.

Як читати ці земельні «руни» ми розповімо, враховуючи усі підводні камені, найближчим  часом.  А поки що пропонуємо вам ключові положення передфінального  варіанту земельної Концепції.

Нова редакція від  попередньої відрізняється не надто, але за ключовими позиціями. Отож, що ми маємо:

1) Право купувати землю (через аукціони) до 2024 року для фізосіб (зокрема фермерів, засновників/членів не більш як одного фермерського господарства). Право «першої ночі» (тобто купівлі цієї землі) матимуть члени сім'ї власника ділянки, орендарі, власники та користувачі суміжних ділянок, місцеві фермерські господарства. 

Тож на час перехідного періоду іноземці та іноземні юрособи не будуть учасниками ринку. Після 2024 року право купівлі хочуть надати українським агрокомпаніям (умова — останні три роки вони мають бути с/г виробниками, доходи від вирощеної агропродукції — понад 75%).

2) До 2021 року право купити матимуть українці та фермери, якщо вони створюють/розширюють фермерське господарство  (без статусу юрособи — до 20 га, а з таким статусом — до 200 га).

3) Обмеження: для фізосіб (не займаються с/г)  – до 200 га, був фермером 5 років — купувати не більше 500 га, 10 — 2 тис. га.Для агрокмпаній — не більше від 30% земель району, 15% області й 0,5% країни. Загальний розмір ділянок компаній на території області може бути зменшено за рішенням обласної ради.

4) Контролювати земельні концентрації  та моніторити земвідносини буде орган, який веде державний земельний кадастр, наразі це Держгеокадастр.

5) Ціна землі на продаж має дорівнювати експертній грошовій оцінці, але вона не може бути нижчою за нормативну грошову оцінку. Читайте далі у матеріалах, яка величина нормативної грошової оцінки на 1 га землі у всіх областях  України та як вона визначається за методологією тут.