друкувати


У степовій зоні від перепадів погоди вимирають шкідники, – Держпродспоживслужба

23 січня 2019, 11:00

Чергування холодної морозної погоди з відлигами, опади у вигляді дощу та мокрого снігу, подекуди затоплення нір талою водою, це все викликало порушення терморегуляції мишоподібних гризунів, що, у свою ,негативно вплинуло на їхню життєдіяльність. Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужба.

Нагадаємо, аграрії придумали, як зберегти урожайність в умовах посухи.

«За результатами обстеження посівів озимих культур, у Степу відзначено зменшення кількості жилих нір гризунів, за рахунок їх руйнування талими водами. Так, на Дніпропетровщині, Запоріжжі, Миколаївщині та Херсонщині загибель шкідників на озимих посівах становить від 4 до 25%», – повідомляє Держпродспоживслужба.

І додає:

У степових областях на 14-40% обстежених площах озимих зернових та ріпаку зберігається від поодиноких нір до 3 жилих колоній на гектарі. На 17-60% площ багаторічних трав, неугідь 1-3 – осередково до 4 жилих колоній на гектарі".

Тим часом у лісостепових та поліських областях наявність сталого снігового покриву унеможливлює проведення ретельних обстежень і обліку популяції мишоподібних гризунів.

У подальшому загроза підвищення кількості та шкідливості мишоподібних гризунів, передусім в озимих культурах, ймовірна в разі неущільненого снігового покриву, під яким, за наявності достатньої кількості корму, гризуни продовжують розмноження.