друкувати


В Україні хочуть знизити допустимі норми ваги вантажівок, – Укравтодор

22 січня 2019, 17:28

Державне агентство автомобільних доріг (Укравтодор) ініціювало запровадження європейських стандартів габаритно-вагових параметрів транспортних засобів. Про це повідомляє прес-служба Укравтодору. 

Нагадаємо, що Україна закупить 10 вагових комплексів на суму $4,9 млн.

Вважається, що такий підхід має стати однією з найважливіших основ збереження автомобільних доріг країни.

«Ініціатива передбачатиме визначення максимально допустимих параметрів фактичної маси та навантаження на вісь транспортних засобів залежно від їхньої конструкцій, що відповідає європейським правилам перевезення вантажів», – зазначається у повідомленні.

Наразі вітчизняні правила дорожнього руху допускають максимальну фактичну масу автомобіля в розмірі 40 тонн, а для контейнеровозів – 44 тонни. Як зауважують в Укравтодорі, такий підхід до встановлення габаритно-вагових параметрів суттєво відрізняється від інших європейських країн.

Відповідно до досліджень науковців, руйнівний вплив автомобіля на дорогу залежить не тільки від фактичної маси, а й від кількості осей в транспортному засобі.

Саме тому закордонний досвід заснований на встановленні максимальної фактичної маси автомобіля в залежності від конструкції вантажівки.

Якщо говорити мовою цифр, то з масою 40 тонн в Європі, відповідно до Директиви Ради 96/53/ЄС від 25.07.1996 «Про встановлення для певних наземних транспортних засобів, що рухаються в межах Співтовариства, максимально дозволених розмірів під час національних і міжнародних перевезень і максимально дозволеної ваги під час міжнародних перевезень», можуть рухатися лише окремі, як правило комбіновані, вантажні автомобілі з 4-6 осями, тоді ж як для найбільш поширених в Україні 2-вісних та 3-вісних вантажівок такі параметри встановлено на рівні 18-24 тонн.

Це пояснюється тим, що 40-тонний 2-вісний автомобіль спричиняє в десятки разів більше руйнівного впливу на дорожнє покриття, ніж за умови, якби аналогічний вантаж перевозився автопоїздом", – пояснюють ув прес-службі.

Впровадження Європейських стандартів щодо фактичної маси автомобіля має сприяти збереженню автомобільних доріг та дозволить гармонізувати національні та європейські габаритно-вагові параметри, передбачені Угодою про асоціацію між Україною та Європейським Союзом.