друкувати


Порошенка закликали ветувати закон, який продовжив мораторій на землю, – заява

22 січня 2019, 17:00

Учасники коаліції за скасування мораторію на купівлю-продаж земель сільськогосподарського призначення, які є представниками аграрного бізнесу, правозахисних, фінансових та антикорупційних громадських організацій, звернулися до Президента України з проханням ветувати закон про продовження мораторію на землю. Заяву опублікував ресурс «Економічна правда».

Нагадаємо, що наприкінці 2018-го депутати продовжили мораторій на рік (№9355-5),  вибравши з 17-ти  варіантів один. Побачити порівняльний аналіз законопроектів про моратій в 2017-му та 2018 роках можна тут, а повний перелік – у розділі «Законодавство» на АgroРolit.соm тут.

Також лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко заявив, що довгострокова оренда с/г земель має замінити відкриття ринку, бо  в  більшості українців сьогодні немає ресурсів для придбання угідь.

Скасування мораторію на обіг аграрних земель та запровадження ринку землі стосується добробуту і прав не лише 16% населення України, які є власниками паїв, а й їхніх родичів та всього аграрного бізнесу, який працює легально. Мораторій шкодить усім, кого влада повинна захищати: громадянам, легальному бізнесу, місцевим громадам, фермерським господарствам, що прагнуть інвестувати у розвиток аграрних технологій та сільської місцевості в Україні", – йдеться у заяві.

Зазначається, що мораторій порушує права 6 млн власники паїв, які не можуть вільно розпоряджатися своїм майном: продати його за потреби чи отримувати справедливу плату за надання у вимушену оренду.

Для цього закликаємо Вас, пане Президенте,скористатися своїм правом вето і заблокувати закон про продовження дії мораторію, а також використати своє право законодавчої ініціативи та подати до Верховної Ради власний законопроект "Про обіг земель сільськогосподарського призначення" як невідкладний", – вважають підписанти.