друкувати


З січня 2019 року діють змінені ДСТУ соняшникової олії

22 січня 2019, 09:31

В Україні 1 січня 2019 року почали діяти нові ДСТУ виробництва соняшникової олії. Про це повідомили в асоціації «Укроліяпром».

Нагадаємо, що в Україні планується відновити державне регулювання цін на продукти харчування.

Як зазначається, виробникам необхідно провести актуалізацію технічних висновків (ТВ) щодо визначення термінів придатності і термінів після відкриття споживчої тари (для фасованої продукції) усіх видів соняшникової олії. Ця необхідність пов'язана з тим, що попередні висновки діяли протягом дії ДСТУ 4492: 2005.

«У новому ДСТУ були відкориговані види соняшникової олії з урахуванням світових вимог, а також наведено поширений перелік показників безпеки до продукції і методів її випробування. Якщо підприємство розповсюдило асортимент продукції, то на нові види олії соняшникової треба розробляти нові ТВ», – йдеться у повідомленні.

Визначення терміну придатності здійснюється шляхом безпосереднього визначення індукційного періоду для кожного виду олії. Це можуть здійснювати установи, які мають відповідні прилади (Оксі-тест, Рансімат тощо), методики визначення та досвід виконання зазначених робіт. Тому проведення аналізу олії тільки за показниками безпеки ще не означає встановлення термінів придатності.

За бажанням (добровільно) виробник-оператор ринку також може отримати висновок державної санітарно-епідеміологічної експертизи в установах Держпродспоживслужби України відповідно до вимог закону України №1602 VII «Про основні засади та вимоги до безпеки та якості харчових продуктів", – зазначають в асоціації.