друкувати


Реєструватимуть сільгосптехніку та видаватимуть на неї водійські посвідчення у Держпродспоживслужбі

21 січня 2019, 17:00

В Україні реєструвати та знімати з обліку трактори, самохідні шасі, самохідні сільськогосподарські, дорожно-будівельні та меліоративні машини, сільськогосподарську техніку, інші механізми будуть територіальні органи Держпродспоживслужби. Про це пише ресурс legalhub.online.

Нагадаємо, що Херсонський машинобудівний завод налагодив збирання тракторів із комплектуючих китайської компанії First Tractor.

Відповідні зміни до деяких законодавчих актів внесено постановою Кабінету Міністрів України від 16 січня №19. Таким чином уряд урегулював питання здійснення відомчої реєстрації тракторів, причепів, причіпних машин, видачі посвідчень тракториста-машиніста відповідно до законодавства, а також спростив здійснення сільськогосподарської діяльності у сфері реєстрації тракторів, причепів та причіпних машин.

Ведення електронного реєстру суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову та роздрібну торгівлю тракторами, самохідними шасі, сільськогосподарською технікою й іншими механізмами також віднесено до повноважень Держпродспоживслужби.

Як зазначається у документі, продавці машин, які включені до такого реєстру, можуть їх не реєструвати за умови оформлення:

 – актів прийняття-передачі – якщо це стосується підприємства-виробника;
 – або договорів купівлі-продажу – якщо це стосується іншого суб’єкта господарювання.
Такі суб’єкти під час продажу машин видають власнику номерний знак «Транзит» строком на 10 діб.

Власник машини, придбаної у таких суб’єктів, надає для реєстрації оригінал акту прийняття-передачі машини або договору купівлі-продажу і номерний знак «Транзит».

Територіальні органи зазначеного органу, згідно з прийнятою постановою, прийматимуть теоретичні та практичні іспити, видаватимуть і обмінюватимуть посвідчення тракториста-машиніста.

Для обміну посвідчення не потрібно підтверджувати управління машинами протягом останніх 12 місяців. А от для відкриття нової категорії потрібно пред’явити диплом кваліфікованого робітника або свідоцтво про присвоєння (підвищення) кваліфікації.