друкувати


Дію мораторію на перевірки бізнесу від контролюючих органів хочуть поновити на рік

18 січня 2019, 16:28

Парламенту пропонують на 2019 рік поновити відмінений раніше мораторій на перевірки бізнесу.  Про  це ідеться у законопроекті № 9473 «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» щодо поновлення мораторію на проведення перевірок бізнесу контролюючими органами», поданому Вілкулом О.Ю., Колєсніковим Д.В., Павловим К.Ю. та Гальченком А.В.

Нагадаємо, що з  1 січня 2019 року перестав діяти мораторій на перевірки бізнесу, який було запущено з 2014 року. Перелік основних податків на цей рік для фермерських господарств і самозайнятих осіб дивіться тут. Графік цьогорічних перевірок для бізнесу ви знайдете далі а посиланням

Автори законопроекту вважають, що поновлення мораторію на перевірки доводить обмежити  діяльності контролюючих органів, що буде ефективним механізмом для спрощення адміністрування та зменшення навантаження на малий та середній бізнес.

Згідно з документом на законодавчому рівні запроваджується повне обмеження на проведення планових заходів із здійснення державного нагляду (контролю) протягом 2019 року (крім проведення планових заходів ДФС та її територіальними органами перевірки підприємств, установ та організацій, фізичних осіб — підприємців з обсягом доходу понад 20 млн грн за попередній календарний рік, з обсягом доходу до 20 млн грн за попередній календарний рік). Планові перевірки здійснюються виключно з дозволу Кабміну, за заявкою суб’єкта господарювання щодо його перевірки, згідно з рішенням суду або з вимогами Кримінального процесуального кодексу).

Також запроваджуються обмеження на позапланову перевірку, яка може бути проведена: