друкувати


В Україні пропонують встановити мораторій на експорт дров до 2027 року

18 січня 2019, 06:09

У парламенті пропонують  встановити мораторій на експорт паливних дров. Про це ідеться у законопроекті №9475 від 16.01.2019 «На захист українських лісів!» (Про внесення змін до Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб'єктів підприємницької діяльності, пов'язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів" щодо запровадження мораторію на експорт дров паливних з метою упередження контрабанди лісу-кругляка та забезпечення населення доступним ресурсом для опалення житла)», ініційований народними депутатами Радикальної партії (Олегом Ляшком, Віктором Галасюком та іншими).

Нагадаємо, що Євросоюз знову ініціює зняття Україною мораторію на вивезення необробленої деревини. З 1 січня 2019 року за незаконне переміщення лісоматеріалів або пиломатеріалів цінних та рідкісних порід дерев встановлена кримінальна відповідальність. Україна перейшла на нові національні стандарти якості деревини.

Ним передбачено до 2027 року заборону експорту дров паливних. Метою закону є здешевлення дров для населення і ліквідація контрабандного каналу вивезення з України лісу-кругляку всупереч мораторію. Комітет з питань промислової політики та підприємництва рекомендує парламенту підтримав даний проект і рекомендував до голсоування за нього у сесійній залі.