друкувати


Аграрії звернулися до В. Гройсмана, С. Кубіва, М. Мартинюка, О. Маркарової та О. Власова із застереженням щодо відміни ПДВ для експорту зернових та олійних культур

16 січня 2019, 12:11

Пропозиція Державної фіскальної служби (ДФС) звільнити від сплати ПДВ операції з постачання на митній території України та вивезення в митному режимі експорту зернових культур, насіння олійних та олій рослинного походження, викликала резонансну реакцію.

Читайте до теми: Від скасування експортного ПДВ на олійні агробізнес очікують щорічні збитки у розмірі 51-59 млрд грн

Представники низки аграрних асоціацій та народні депутати, члени Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики й земельних відносин направили звернення на ім'я прем'єр-міністра Володимира Гройсмана та низки очільників міністерств, у якому висловили занепокоєння ініціативою представників ДФС. Адже, на думку профільних фахівців, така ініціатива фіскалів загрожує усій галузі АПК.

Ми вкрай занепокоєні такою ситуацією і переконані в тому, що зазначені пропозиції направлені на знищення аграрного сектору економіки України. Так, за розрахунками експертів, це нанесе збитки аграріям у розмірі близько 50 млрд грн, адже тим самим їх буде позбавлено права на формування податкового кредиту за закуплену ними сировину, добрива, паливно-мастильні матеріали, засоби захисту рослин, що є порушенням їхніх законних прав та інтересів як платників податків", — йдеться у повідомленні.

У свою чергу, Державна фіскальна служба України (ДФСУ) каже, що не планує відміняти відшкодування експортного  ПДВ для виробників олійних та зернових  культур, і наявний у ЗМІ лист — це лише роздуми  податківців про «відбілення» агроринку.