друкувати


Тривожний дзвоник для українських експортерів лохини: обвалилися ціни на ринках Америки та Європи

15 січня 2019, 12:47

Перуанські експортери лохини в результаті стрімкої експансії на ринки Америки та Європи обвалили ціни на цей вид продукції. В результаті бурхливого зростання виробництва та експорту лохини з Перу, як пише PortalFruticola, в останні місяці 2018 року ціни на лохину в Сполучених Штатах і Європі різко впали.

Читайте до теми: Аграрні вантажі посіли перше місце за обсягами перевалки через морпорти у 2018 році

Варто зауважити, що українські виробники аналогічної продукції також нарощують масштаби виробництва з прицілом на європейський ринок. в Україні загальна площа під лохиною оцінюється експертами в 1500 га, а офіційні дані говорять і зовсім про 600 га лохини. Тоді як у Перу тільки щорічно закладається до 2 тис. га лохини, повідомляє Українська Плодоовочева Асоціація.

І при цьому Перу не є світовим лідером, помітно поступаючись сусідній Чилі, як за площами, так і за обсягом експорту.

Проте Перу дуже швидко нарощує свою присутність на світовому ринку, зазіхаючи на найбільш ласі шматки чилійського "пирога з лохиною" – на експорт ягоди до різдвяних і новорічних свят.

Подивіться, що робить Перу – вибивають Чилі з традиційного для них ринку США, але за рахунок ціни! Це дзвіночок для наших виробників, потрібно дбати про ефективність та системний експорт завчасно!", – коментує ситуацію на своїй сторінці у ФБ економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак.

За даними PromPeru, перуанський експорт лохини станом на листопад виріс на 60% в річному обчисленні, досягнувши 54,5 тис.тонн. Обсяги експорту лохини з Чилі до грудня були такими ж, як і в попередньому сезоні: за даними Чилійського комітету з лохини, поставки досягали 46,6 тис.тонн. А ось експорт з Аргентини за той же період скоротився на 8%, до 14,8 тис.тонн, що є прямим впливом зниження цін.

У листопаді 2018 року ціни на лохину були на 24% нижчими, ніж у листопаді 2017 року, а в грудні – взагалі на 31% нижчі, ніж у відповідному місяці попереднього року. Падіння цін продовжилося і в перші тижні січня – вони були вже на 32% нижчими, ніж роком раніше в цей же час. Аналогічна ситуація спостерігалася з цінами на лохину в Мексиці, яка також розвиває виробництво і експорт цієї ягоди в США.

У Європі в грудні 2018 року ціни на лохину були в середньому на 26% нижчі, ніж роком раніше внаслідок зростання поставок з Південної Америки.

З огляду на активні поставки лохини з Перу в США, чилійці вже переорієнтували частину поставок на Європу. Перу експортувала 51% лохини в США в порівнянні з 44% в минулому році, в той час як в Нідерланди було відправлено 22% в порівнянні з 26% роком раніше, а в Великобританію – 9%, що приблизно відповідає відсотку поставок роком раніше. На тлі зростання загальних обсягів експорту, слід розуміти, що поставки перуанської ягоди в кожному з цих напрямків виросли.

А ось Чилі експортували в США і Канаду лише 55% своєї ягоди, тоді як роком раніше на ці країни припадало 59% експорту. Питома вага ЄС же зросла з 25% роком раніше до 30% в 2018 році. Аргентина відправила 61% своєї лохини в Сполучені Штати в порівнянні з 63% в попередньому сезоні, і 20% в Європу, в порівнянні з 18% роком раніше.