друкувати


Фермерам пропонують надавати мікрокретидити на розвиток у сумі від $10 тис.

13 січня 2019, 09:06

Для розвитку українського  фермерства потрібно запровадти практику мікрокредитування. Таку думку висловив фахівець із земельних питань, член Аграрної партії України Олександр Луцький.

Нагадаємо, що торішня програма підтримки фермерів від  уряду провалилася: передбачений у бюджеті на 2018 рік мільярд так і лишився не освоєним. Більше про це тут у графіці «Структура використання 12,8 млрд грн із загального фонду бюджету на потреби Мінагро та підтримку АПК». Як загалом відбувалося освоєння держпідтримки — у черговому випуску проекту GoЗаАгроДотаціями.

Підтримати фермерів можна шляхом надання їм мікрокредитів (наприклад, від $10 тис.). Ми сьогодні не знаємо точної кількості працюючих  фермерів. Скільки земель вони мають у власності і обробляють самостійно, скільки здають в оренду, скільки орендують у власників паїв, які проживають в селах, а скільки у тих, хто проживає в містах (спадкоємців та переселенців). А отже, важко порахувати обсяги продукції, яку вони виробляють та економіку такого виробництва, фінансові витрати, джерела їх покриття та інші ризики. На жаль, державний земельний кадастр після його створення не отримав розвитку у аналітичній частині. Це б дало змогу на базі аналітичних досліджень розробити  інструменти держпідтримки фермерів, що грунтуються не на популізмі, а на точних  даних», — пояснює він.

Мікрокредити для фермерів, на його думку, найбільше видаються через земельний або іпотечний банк. «Але для цього слід не розбазарювати державні сільськогосподарські землі, як це зараз робиться скрізь по Україні, а закумулювати їх у фінустанові (іпотечному чи земельному банку). Після чого можна отримати під ці землі дешеві кредити, наприклад, у західних фінансових установах під 2–3%. Це дасть можливість видавати фермерам кредити, які будуть у багато разів дешевше, ніж кредити банків в Україні. Таким чином можна фінансувати не лише фермерів, але й найбільш перспективні галузі агросектору – переробку, харчову промисловість чи машинобудування», — пропонує Луцький.