друкувати


Україна підтримує регіональні ініціативи ФАО щодо сталого розвитку сільського господарства в регіоні Європи і Центральної Азії — Ковальова

11 травня 2016, 12:24

Заступник міністра аграрної політики та продовольства України Олена Ковальова взяла участь у Тридцятій Регіональній конференції ФАО для Європи, яка з 4 по 6 травня проходила в м. Анталія (Туреччина). Про це повідомляє прес-служба Мінагрополітики.

Серед учасників були представники 42-х країн-членів ФАО з Європи та країн Центральної Азії.

«Регіональна конференція є офіційним форумом, де представники всіх країн-членів ФАО Європи та Центральної Азії обговорюють наявні проблеми, а також визначають єдині регіональні пріоритети в галузі сільського господарства та продовольства. Така конференція проводиться раз на два роки в одній із країн-членів ФАО, яку відвідують міністри сільського господарства та інші організації, які запрошені в якості спостерігачів», — зазначила вона.

За її словами, під час триденного заходу була обговорена ціла низка стратегічних питань, де основними стали: пріоритети роботи ФАО в регіоні Європи і Центральної Азії, роль зернобобових культур у досягненні збалансованого харчування і зміцненні продовольчих систем в Європі і Центральній Азії (Міжнародний рік зернобобових-2016), а також обговорення «за круглим столом» на рівні міністрів нещодавно прийнятих Цілей сталого розвитку (Агенда 2030) та їх впливу на розвиток сільського господарства та сільських територій в країнах Європи і Центральної Азії.

Цього року учасники конференції сконцентрувалися на цілях сталого розвитку щодо боротьби із бідністю та голодом, забезпечення продовольчої безпеки та покращення харчування.

Заступниця також повідомила, що мала можливість обговорити питання подальшої співпраці України з ФАО із Генеральним директором Жозе Грациану да Силва.

«Під час нашої спільної зустрічі Гендиректор ФАО висловив свою підтримку Україні стосовно основних напрямів співпраці, серед яких: розвиток малих та сімейних ферм, просування аграрної продукції на внутрішньому та середньому ринках, у сфері фітосанітарії та ветеринарії, питання безпечності харчових продуктів. Україна зі свого боку надає велике значення такій співпраці й вітає та підтримує регіональні ініціативи ФАО», — зазначила Ковальова.

Крім того, вона також провела зустріч із заступником міністра сільського господарства і сільських справ Турецької Республіки паном

Мехметом Данішем, з яким були обговорені питання щодо співробітництва між країнами в галузі АПК.

«Туреччина є одним із стратегічних партнерів України в агарній сфері. За результатами 2015 року товарообіг сільськогосподарською продукцією склав $993 млн із позитивним торговельним сальдо $530 млн. При цьому експорт продукції сільськогосподарської галузі України до Туреччини у 2015 році склав $761,7 млн, що на $84,7 млн більше, ніж за 2014 рік», — зазначила Ковальова.