друкувати


У 2018 році перевезення в Росію скоротилися на 16%, – «Укрзалізниця»

11 січня 2019, 14:27

Перевезення до Російської Федерації падають з року в рік, у 2018-му зменшення становило 16%. Про це в інтерв'ю Цензор.НЕТ сказав глава ПАТ «Укрзалізниця» Євген Кравцов.

Нагадаємо, що вагони-зерновози простоюють на коліях, бо елеватори не відвантажують зернові.

Він заявив, що питання розриву залізничного сполучення між Україною і РФ політичне, а не економічне.

«Перевезення до Російської Федерації падають з року до року. У 2018 зменшення – 16%. Хоча на сьогодні залізниця – це один із небагатьох способів прямого сполучення з Росією, які залишилися. У бік ЄС ми навпаки фіксуємо стрімке зростання. Збільшується кількість пасажирів на потяги до Варшави, Перемишля, Вроцлава. Нещодавно запущені напрями в Будапешт та Відень, і вони мають попит. Декілька тижнів тому ми запустили до Вроцлава безпересадковий вагон. Окрім того, ми відкрили потяг чотирьох столиць (Київ—Мінськ—Вільнюс—Рига). На пікові дні ми запустили додатковий потяг Львів—Перемишль. І ми побачили його прибутковість, з огляду на досить непоганий тариф на міжнародне сполучення», – зазначив глава УЗ.

Оцінюючи можливість розриву залізничного сполучення між Україною і Росією, Кравцов сказав, що це питання не належить до прямої компетенції УЗ.

Уряд та Міністерство інфраструктури відповідають за визначення міжнародного сполучення і за припинення чи відновлення. Якщо таке рішення буде прийнято, ми будемо його виконувати", – заявив він.

Кравцов також сказав про потенційні збитки від можливого розриву сполучення:

Маємо констатувати,  якщо припиниться сполучення, то матимемо збитки від припинення транзитних перевезень. І звичайно, будуть певні збитки від припинення пасажирського сполучення. Пасажирські потяги до РФ на сьогодні прибуткові. Я не буду це обговорювати з економічної точки зору, тому що це питання не економічне. Звичайно, приймаючи таке рішення, міністерство має прораховувати, завдяки чому компенсувати ці збитки. Думаю, в уряді це добре розуміють", – наголосив він.