друкувати


Від скасування експортного ПДВ на олійні агробізнес очікують щорічні збитки у розмірі 51-59 млрд грн

12 січня 2019, 07:00

Від скасування експортного ПДВ на олійні експортерів з агробізнесу очікують щорічні збитки у розмірі 51-59 млрд грн. Про це у своєму блозі заявив народний депутат Іван Мірошніченко, повідомляє АgroРolit.com.

Нагадаємо, що ДФСУ ініціює відміну відшкодування експортного ПДВ для агровиробників зернових та олійних.

Раніше уже робилася спроба обмежити відшкодування експортного ПДВ для виробників (потенційна сума збитків для сектору оцінювалася в майже 16-18 млрд грн) в АПК – так звані соєво-ріпакові правки. Історію їх прийняття і відміни (після кількамісяців зволікання  з підписанням відповідного закону Президентом) читайте у матеріалі тут.

«Таким чином, якщо взяти суму у 440 млрд грн. реалізації зернових, олійних культур та олій за 2018 рік, перемножити її на 20% (ставка ПДВ), а потім на 70-80 %, то отримаємо суму втрат навіть у 51-59 млрд грн», – написав Мірошніченко.

Він зазначив, що ДФС, у якості мотивації використовує слушні аргументи щодо подолання обсягів «сірого» ринку агропродукції та боротьби із несплатою податків.

 За вирішення даних проблем уже довгі роки виступає уся аграрна спільнота. Проте, замість того, щоб посилювати реальний контроль над товарообігом, поверненням валютної виручки в Україну, надання таких податкових умов, при яких самі учасники ринку не шукали б можливості для ухилення від сплати податків, боротися зі «скрутками» та «податковими ямами», чиновники рекомендують скасувати оподаткування ПДВ, чим скинути із себе зайвий пласт роботи із адміністрування та контролю. Можливо, на їх погляд, це і найлегший варіант, проте, аграрії до такого розвитку подій готуються з острахом», – вважає народний депутат.