друкувати


«Свобода» ініціювала законопроект, який забороняє торгівлю землею

10 січня 2019, 07:31

ВО «Свобода» зареєструвала законопроект про обіг земель в Україні, який забороняє торгівлю землею. Про це в ексклюзивному інтерв’ю АgroРolit.com «Ігор Швайка: Аграрна політика в Україні сьогодні безголова чи й узагалі відсутня» розповів екс-агроміністр, голова Харківського обласного осередку ВО «Свобода» Ігор Швайка.

Нагадаємо, що АgroРolit.com проаналізував основні досягнення й провали агрополітики у 2018 році.

«Ви бачили мій законопроект про заборону торгівлі землею від 2011 року? Ми з колегами-депутатами його декілька разів реєстрували у ВРУ, а в 2011 році ініціювали Всеукраїнський референдум. Прийняття такого закону дозволило б вирішити більшість згаданих питань. Про  що він? Я нагадаю. Перше – земля с/г призначення не є об’єктом продажу, тобто товаром. Друге – земля надається в право довгострокового користування (оренди) з правом спадкового довічного володіння. Інакше кажучи,  якщо  я її взяв, то мій син буде після мене працювати 30-50 років через механізм оренди», – сказав він.

 Чим хороший цей механізм, колишній міністр аграрної політики пояснив так:

Тим, що держава або місцева громада може прийти і сказати: «Ти погано працюєш, виснажуєш землю, забруднюєш середовище, припиняємо!». Погодьтеся, з орендарем це зробити на порядок легше, аніж із власником. Винятки, які потрібно пояснити: присадибні земельні ділянки. От я цього року заклав гектар горіхового саду, він прямо прилягає до мого подвір’я, і двома своїми руками я даю раду цьому гектару. Що таке 2 га в нашому «свободівському» законопроекті? Особисте селянське господарство.

Також він задався питанням що буде з тим, що вже накоїли із землею?

У людини є земля, яку вона здає багато років у оренду, але більше не хоче. Ось цю землю в такому разі має викуповувати держава через державний земельний банк або агентство земельних ресурсів. Земельний банк – це аналог Нацбанку України. Нацбанк виконує якісь операційні функції? Ні. Він формує фінансову грошову політику. Таку ж політику має формувати державний земельний банк. Коли я прийшов на посаду аграрного міністра і побачив Державний земельний банк, то де-юре він був зареєстрований і мав ліцензію на касові апарати,  тобто Янукович і компанія «вихолостили» з  нього всю земельну ідею", – наголосив Швайка.