друкувати


Граничні строки розрахунків за експортом-імпортом товарів збільшено до 365 днів

9 січня 2019, 15:41

З 7 лютого 2019 року граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів становитимуть 365 календарних днів. Про це повідомляє  buh.ligazakon.net

Нагадаємо, що Міністерство фінансів планує скоротити вдвічі час, протягом якого на митниці оформлюються товари на експорт, і в півтора рази скоротити оформлення імпортних товарів.

З цієї дати набирає чинності постанова правління НБУ «Про затвердження Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті» від 02.01.2019 р. № 5, якою це передбачено. Документ уводиться в дію разом із новим Законом України «Про валюту і валютні операції» від 21.06.2018 р. № 2473-VIII.

Одночасно постановою правління НБУ «Про затвердження Інструкції про порядок валютного нагляду банків за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів» від 02.01.2019 р. № 7 передбачено:

1) граничні строки розрахунків за операціями з експорту та імпорту товарів, визначені в п. 21 розділу II Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою Правління НБУ від 02.01.2019 р. №5 (далі – Положення про заходи захисту), поширюються на незавершені операції резидента з експорту та імпорту товарів, за якими до 7 лютого 2019 року не встановлено банком порушення 180-денного строку розрахунків (або строків, визначених у висновках центрального органу виконавчої влади з питань економічної політики, виданих на перевищення встановлених законодавством України строків розрахунків);

2) банки за незавершеними до 7 лютого 2019 року операціями з експорту та імпорту товарів здійснюють валютний нагляд за дотриманням резидентами граничних строків розрахунків, зазначених у пункті 21 розділу II Положення про заходи захисту, відповідно до вимог цієї Інструкції.