друкувати


Страхування бджіл в Україні розпочнеться у березні

9 січня 2019, 12:30

З березня 2019 року пасічники зможуть укладати договори страхування бджіл.  Послуги страхування ризиків надасть СК «Брокбізнес». Про це розповів віце-президент Союзу пасічників України Денис Солдатов під час IX з'їзду союзу, повідомляє Аgrarii-razom.com.ua.

Нагадаємо, що за протраву бджіл пропонують ввести кримінальну відповідальність – законопроект.

«На підготовку пішло майже три роки, зараз юристи допрацьовують договір і уточнюють деталі. Пасічник сам зможе призначати страхову виплату: тисячу гривень, дві, три або п'ять — скільки він вважатиме за потрібне. Від цього залежить вартість платежу за бджолину сім'ю, але в середньому 6,1-6,2% від страхової суми, плюс ще 2% франшизи. При цьому страхова компанія залишає за собою право з того, хто завдав шкоди, стягнути на свою користь збитки від отруєння бджіл. Тобто страховики будуть працювати на стороні бджолярів», — зазначає Денис Солдатов.

За його словами, бджолярі можуть скористатися послугами страхування та, відповідно, виплатами в разі настання страхового випадку, тільки за умови офіційної реєстрації пасіки, а також постійної комунікації з місцевими аграріями. Як приклад Денис Солдатов навів досвід пасічників Харківської області, де вже налагоджено їхню взаємодію з держадміністрацією, Держпродспоживслужбою, Асоціацією фермерів і приватних землевласників.

Така співпраця вже продемонструвала результати. У 2018 році всі отруєння бджіл в регіоні відбулися у бджолярів, які не входять до Союзу пасічників", — уточнив Денис Солдатов.

Нагадаємо, з 1 січня 2019 року між Україною та Європейським Союзом у двосторонній торгівлі розпочато застосування положень Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження.