друкувати


Важливі акти законодавства, які набрали чинності із 1 січня

2 січня 2019, 10:30

З 1 січня 2019 року в Україні набрали чинності одразу кілька важливих актів законодавства. Про це повідомляє legalhub.online.

Нагадаємо, оприлюднили графік перевірок бізнесу на 2019 рік.

Цьогоріч почали працювати наступні нововведення.

Збільшення строків подачі платником податків контролюючому органу, який проводив перевірку, заперечень на акт перевірки та/або додаткових документів

На даний час абз.2 п.44.7 ст.44 Податкового кодексу України (надалі — ПК України) передбачає право платника податків подати контролюючому органу, що проводив перевірку, заперечення та/або додаткові документи, які підтверджують показники податкової звітності, протягом п’яти робочих днів, наступних за днем отримання акту перевірки.

Однак Законом України від 23 листопада 2018 року № 2628-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України щодо покращення адміністрування та перегляду ставок окремих податків і зборів» (надалі — Закон №2628) з 1 січня 2019 року цей строк збільшено до десяти робочих днів.

Збільшення строків оскарження рішень контролюючих органів

Згідно з чинною редакцією п.56.3 ст.56 ПК України оскаржити рішення контролюючого органу, що суперечить законодавству або виходить за межі повноважень такого органу, встановлених цим Кодексом або іншими законами України, можна до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, наступних за днем отримання оскаржуваного рішення.

Закон №2628 змінив цей строк на десять робочих днів.

Збільшення розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб

Відповідно до ч.3 ст.4 Закону України «Про прожитковий мінімум» прожитковий мінімум на одну особу, а також окремо для тих, хто відноситься до основних соціальних і демографічних груп населення, щороку затверджується Верховною Радою України в законі про Державний бюджет України на відповідний рік.

Представників бізнесу цей показник цікавить саме для працездатних осіб станом на 1 січня календарного року. Адже згідно з ч. 1 ст.4 Закону України «Про судовий збір» у відповідному розмірі від нього справляється судовий збір.
Так, прожитковий мінімум для працездатних осіб з 1 січня цього року становив 1762 гривні. А ст.7 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» цей показник було збільшено до 1921 гривні. Отже, у майбутньому році зростуть і відповідні ставки судового збору. Так, за подачу позову майнового характеру юридична особа повинна буде сплатити у 2019 році не менше 1921 гривні та не більше 672 350 гривень (у 2018 році ці показники становили, відповідно, 1762 гривні та 616 700 гривень).

Збільшення розмірів мінімальної заробітної плати

У ч.ч.1 і 3 ст.10 Закону України «Про оплату праці» зазначено, що розмір мінімальної заробітної плати встановлюється Верховною Радою України за поданням Кабінету Міністрів України не рідше одного разу на рік у законі про Державний бюджет України. Зміни розміру мінімальної заробітної плати іншими законами України та нормативно-правовими актами є чинними виключно після внесення змін до закону про Державний бюджет України на відповідний рік.

Тому ст.8 Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік» мінімальну заробітну плату в наступному році встановлено:

у місячному розмірі: з 1 січня — 4173 гривні;
у погодинному розмірі: з 1 січня — 25,13 гривні.

Фіксація судових засідань у кримінальних провадженнях не лише звуко-, а й відеозаписувальними технічними засобами

Нормою пп.2 п.2 розділу І Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування» (надалі — Закон) ч.5 ст.27 Кримінального процесуального кодексу України була викладена в новій редакції. Вона передбачає повне фіксування судового засідання під час судового розгляду за допомогою звуко- та відеозаписувальних технічних засобів. Офіційним записом судового засідання є лише технічний запис, здійснений судом у порядку, передбаченому цим Кодексом.

Дані зміни набрали чинності ще 7 грудня 2017 року, за винятком положення щодо застосування під час судового розгляду відеозаписувальних технічних засобів, які набувають чинності з 1 січня 2019 року.