друкувати


В українському АПК енерговитрати становлять 40%

28 грудня 2018, 16:02

В одній одиниці ВВП України (один долар) енерговитрати займають у середньому 47%. Водночас у сільському господарстві цей показник становить 40%. Про це заявив засновник Харківського енергетичного кластера, виконавчий директор Інституту сталого розвитку Станіслав Ігнатьєв, пише zerno-ua.com.

Нагадаємо, названо обсяг інвестицій в АПК у 2018 році.

«У цих 47% великий обсяг інвестицій, коштів, які ми можемо залучити, великий потенціал впровадження проектів зеленої енергетики. На це потрібно дивитися, як на можливість», — наголосив виконавчий директор Інституту сталого розвитку.

Він зазначає, що великий відсоток електро- і теплової енергії втрачається на електростанціях і ТЕС, а ми втрачаємо саме стільки тепла, скільки споживаємо.

Ігнатьєв звертає увагу на той факт, що, за словами провідних експертів, однією з найбільш енерговитратних економік світу є Китай, де втрати становлять 10%, але є тенденція до зменшення до 8%, бо країна активно працює в зеленій енергетиці. Для порівняння, в Німеччині показник енерговитрат у позаминулому році становив 4%, а в минулому — 3,8%.

Експерт рекомендує звернути більш пильну увагу на електроенергетичний потенціал біомаси, який становить близько 50 ГВт.